banner-image

Od Pokrajine pare za stočarstvo, preradu i lovstvo

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva iz budzetskog fonda za razvoj lovstva u Vojvodini. Uručeno je 175 ugovora u ukupnom iznosu od 33,5 miliona, prava na ta sredstva ostvarilo je 70 korisnika lovišta: 64 lovačka udruženja, dva javna preduzeća i četiri privredna društva, saopštila je Vlada Vojvodine. 

Prema rečima sekretara Radojevića sufinansirana je izgradnja bunara i pojilišta za divljač, kao i izgradanja prihvatilišta za fazansku pilad i poligoni za fazane. Lovačka udruženja dobila su i sredstva za izgradnju i rekonstrukciju objekata za obradu trofeja, remiza za divljač, čeka i hranilišta za visoku i sitnu divljač, nabavku lovočuvarske opreme i drugo.

Radojević je dodao da se sredstava iz budzetskog fonda za razvoj lovstva obezbeđuju od naplate lovnih karata i odstreljene divljači, tako da se kroz konkurs sredstva vraćaju nazad lovstvu. „Siguran sam da kroz ovu meru podrške na pravi način podstičemo razvoj lovstva, ali istovremeno i lovnog turizma“, rekao je Radojević.

Sekretar Radojević uručio je danas i 12 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje standarde Evropske unije u proizvodnji mesa i meka. Ukupna vrednost investicije jeste 44,4 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 25,1 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 10,2 miliona dinara dobilo je sedam mini mlekara, dok je pet mini mesara dobilo podsticaj u ukupnom iznosu od 14,9 miliona dinara, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako je Radojević istakao, cilj ove mere jeste da se kroz sufinansiranje adaptacije prostora i kupovine potrebne nove opreme, u skladu sa standardima EU, unapredi stočarska proizvodnja, poboljša kvalitet proizvodnje i prerade mesa i mleka. Istovremeno, cilj je da se poveća uposlenost članova domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširi asortiman novim proizvodima, brendiraju proizvodi i poveća standard života na selu.

Resorni sekretar je dodao da je ta mera realizovana u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije i Poljoprivredni fakultetom, kroz čije projekte gazdinstva apliciraju na konkurs.

„Te naučno-istraživačke institucije su zadužene da isprate celokupnu realizaciju investicije, kako bi gazdinstva bila u prilici da izađu na tržište sa kvalitetenim proizvodima što je garant zdravstvene bezbednosti naših građana“, rekao je Vuk Radojević.

On je dodao da je za ovu meru i u budzetu za 2017. godinu planirano 30 miliona dinara. Takođe, u nastupajućoj budzetskoj godini biće izdvojeno 50 miliona dinara za opremanje i adaptaciju stočarskih farmi, kao i 60 miliona dinara za odgajivačke programe.