banner-image

Poraz srpske maline na evropskom tržištu

Na evropskom tržištu voće iz Poljske potiskuje naše “crveno zlato”. Čak 30 odsto, odnosno 200 tona, moglo bi da ostane neprodato

Hladnjače u zapadnoj Srbiji još su “prepune” smrznute maline, jer je ove sezone njen izvoz u velikom zastoju. Hladnjačari tvrde da je evropsko tržište pretrpano jeftinijom malinom iz Poljske, u kojoj je ove godine zabeležen rekordan rod. Pored toga, nesavesni domaći prodavci su pokušali da prevare inostrane kupce tako što su mešali cenjenu sortu “vilamet” sa sortom “polka”, koja nije omiljena u Evropi.

Nemanja Bojičić, menadžer za kvalitet i bezbednost proizvoda u hladnjači “Drenovac” u Mirosaljcima, kaže da se ove ove godine malina znatno teže probija na strano tržište. U odnosu na prošlu godinu, izvoz opada.

– Do ovog perioda trebalo je da isporučimo za oko 50 odsto više robe. Onaj ko je potpisao ugovore ranije, kao što smo mi uradili sa kupcima iz Nemačke, Francuske, pa čak i iz Amerike, bolje će proći. Međutim, na osnovu dosadašnjeg učinka, može se desiti da 30 odsto robe ostane neprodato, što je oko 200 tona – kaže Bojičić. – Ovo će sigurno dogodine uticati na otkupnu cenu maline, koja će biti niža od ovogodišnje, a kretala se oko 230 dinara za kilogram.

Sadašnja cena za gotov proizvod, odnosno za smrznutu i upakovanu malinu, je dva evra ili nešto niže. Sitniji prerađivači prodaju kilogram zamrznute maline u kutijama za 170 dinara, što pravi velike gubitke, pošto su malinu otkupljivali za 60 dinara više. Tako se prvi put dogodilo da je sveža malina bila skuplja od smrznute. Poređenja radi, prošle godine su ovi prerađivači za smrznutu malinu dobijali i do 320 dinara.

Dr Aleksandar Leposavić, stručnjak iz čačanskog Instituta za voćarstvo, navodi da je došlo do trenutnog zastoja, ali da će se, po njegovom mišljenju, vrlo brzo sve rešiti.

Štetna mešavina

Zbog opšte loše situacije dešavale su se i razne malverzacije. Tako su pojedinci uzimali “vilamet”, koji je ove godine u Srbiji lošije rodio i mešali ga sa “polkom”. Takvu “mešavinu” plasirali su na inostrano tržište. Prevara je brzo otkrivena, pa su velike količine vraćene u Srbiju – rekli su nam hladnjačari, koji su želeli da ostanu anonimni. – Pričinjena je velika šteta hladnjačarima…

(Večernje novosti)