banner-image

Iran hoće naš IT u agraru i otvara velika vrata srpskim firmama

Firmama iz agrobiznis sektora otvara se mogućnost za poslove sa kompanijama iz Irana, a na tržištu ove zemlje moglo bi se naći mesta za brojne poljoprivredno-prehrambene proizvode srpske industrije, poručuju iz Mreže za poslovnu podršku (BSN), koja sutra u Beogradu potpisuje sporazum o saradnji sa Srpsko-iranskom poslovnom komorom.

BSN ocenjuje da bismo u Iran u prvom redu mogli da izvozimo proizvode iz IT sektora sa primenom u poljoprivredi. Ova organizacija poziva zainteresovane srpske firme da sutra, 28. decembra u 11 časova, dođu u Pres centar Udruženja novinara Srbije, gde će moći da čuju konkretnije informacije o potrebama iranskog tržišta od blizu 80 miliona stanovnika, imajuću u vidu privredni razvoj ove zemlje.

O tome će ih izvestiti Mohammad Javad Izadi, savetnik Ambasade Islamske Republike Iran u Republici Srbiji, dr Said Hosseini, predsednik Iransko-srpske poslovne komore i drugi predstavnici ove zemlje.

Kako smo čuli od Dragoljuba Rajića, partnera u Mreži za poslovnu podršku, u planu je  poseta veće grupe srpskih kompanija Iranu tokom 2017. godine u organizacije BSN i Srpsko-iranske poslovne komore.

Dragoljub Rajić

-Od kapaciteta srpskih firmi koje će se prijaviti za odlazak u Iran zavisi koja će to biti najatraktivnija tržišta. U svakom slučaju, šansa za mnoge naše grane je to što Iran kreće u velike infrastrukturne projekte. Narednih 15 godina će ova zemlja ići u obnovu kompletne infrastrukture, a delom će to biti i infrastruktura vezana za poljoprivredu – kaže Rajić za “Agrosmart”.

On ocenjuje da je, tehnološki gledajući, iranska poljoprivreda ispred nas ali da svakako postoji prostor za plasman poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju.

-Ne sirovina, već prerađevina prilagođenih zahtevima njihovog tržišta. Ne isplati se tamo izvoziti sirovine jer su visoki troškovi logistike, sem za neke proizvode koji imaju visoku dodatu vrednost. Zainteresovani su da što više naših firmi koje se bave novim tehnologijama bude prisutno kod njih. I oni su u tom smislu uznapredovali, ali sigurno ima mesta za plasman našeg semena, tehničkih proizvoda, a naročito IT proizvoda sa  primnenom u poljoprivredi – poručuje Rajić dodajući da partneri BSN iz Irana mogu da povežu naše firme sa iranskim kompanijama u drugim granama, ministarstvima, državnim službama…  – Dobra saradnja je delom plod nekadašnje tesne veze Irana i Jugoslavije i odlaska brojnih naših stručnjaka u tu zemlju. Naravno, mora da postoji kvalitet, jer Iranci imaju strogu kontrolu kvaliteta, naročito hrane. A poznato je, Iranci su u trgovini veoma korektni, država garantuje za plaćanje prema svima koji su dobavljači iranske privrede, bilo da je reč o sirovini ili gotovim proizvodima, što je veoma važno. 

S. G.