banner-image

Najbolja srpska kobasica je iz Bačke

Kompanija AD Bačka iz Bačke Palanke pobedila je na takmičenju za izbor najbolje „srpske kobasice“, koju je organizovala Privredna komora Srbije.

Drugoplasirana je zemljoradnička zadruga Trlić, dok je treće mesto za najbolju srpsku kobasicu pripalo industriji mesa Gombit iz Inđije.

Cilj takmičenja je unapređenje brenda i konkurentnosti domaćih proizvođača. Takmičenje je organizovano po unpared definisano metodologiji i okvirnim uslovima tehnološkog postupka. 

Članovi žirija bili su stručnjaci srpskih institucija koji se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, kao što je Institit za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda, Poljoprivredni fakultet iz Beograda i novosadski Tehnološki fakultet. 

Receptura je propisivala da kobasice sadrže 65 do 70 svinjskog mesa prve kategorije i oko 20 do 25 odsto masnog tkiva. 

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da znak „Najbolja srpska kobasica“ znači poštovanje standarda koji primenjuju proizvođači u Srbiji. Dodao je da je osnovna odlika tih proizvoda kvalitet i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. 

„Srpska industrija mesa zaslužuje poverenje potrošača, jer ima znanje i potencijal za unapredjivanje poslovanja“, ocenio je Miletić 

Nebojša Urumović, šef proizvodnje u kompaniji Bačka AD koja je pobedila na takmičenju, rekao je da ta firma nudi kvalitetan asortiman proizvoda, koji su pravljeni od mesa iz domaće proizvodnje. 

Izrazio je očekivanje da će država prepoznati industriju mesa kao značajnu granu privrede i nastaviti da daje podršku i pomoć. 

Na javni poziv PKS za odabir najbolje srpske kobasice prijavile su se kompanije Topola, Neoplanta, Karneks (Carnex), Juhor (Yuhor), Zlatiborac, Gombit, AD Bačka, zemljoradničke zadruge „Budućnost“ i „Trlić“, SUTR „Dukat“ iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Sava Graorac iz Kovilja i Nenad Vojinović iz Kuzmina. 

Proizvod „srpska kobasica“ standardno se proizvodi u Srbiji, pripada grupi barenih kobasica, u skladu sa važećim propisom o kvalitetu proizvoda od mesa, ali do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu. 

PKS je navela da će parametri kvaliteta najbolje rangirane „srpske kobasice“ biti predloženi nadležnim državnim organima u okviru rada na izmenama i dopunama Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, polouproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao „proizvodi sa dodatom vrednošću“.

(Agencije)