banner-image

Uskoro srpske firme u Zagrebu i Teheranu

Predstavnici Mreže za poslovnu podršku (BSN), Dragoljub Rajić i Srpsko-iranske poslovne komore, dr Said Hosseini, potpisali su Sporazum o saradnji dva poslovno udruženja kao dodatni doprinos intenziviranju privredne saradnje Srbije i Irana, saopštila je BSN.

O značaju ovog Sporazuma govorio je i Mohammad Javad Izadi, ekonomski savetnik Ambasade Islamske Republike Iran u Beogradu. On je naglasio da su zvanični  privredni predstavnici obe zemlje ubeđeni da će već za par godina aktuelna trgovinska razmena od 19 miliona dolara (pri čemu Srbija ima suficit, izvoz u Iran je bio 15 miliona dolara u 2015. godini) neminovno porasti. On je, takođe, rekao da predstojeća velika revitalizacija železničke i putne infrastrukture Irana označava i šansu za srpska i regionalna preduzeća u oblasti građevinarstva, saobraćaja, informacionih tehnologija, itd.

Dr Said Hosseini, predsednik Srpsko-iranske poslovne komore, napomenuo je da je okosnica privredne saradnje dve zemlje poljoprivreda, s obzirom na to da Iran dosta uvozi pšenicu, kukuruz, soju i uljarice. Međutim, na tržištu Irana postoji šansa i za srpska preduzeća koja su poslovno aktivna u proizvodnji automobilskih komponentni, s obzirom da je Iran najveći proizvođač automobila u svom regionu.

Dragoljub Rajić, Partner u Mreži za poslovnu podršku, rekao je da Mreža okuplja 110 kompanija i tri privredne asocijacije sa još 2658 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća koje imaju za cilju dalje poslovno umrežavanje sa tržišten EU, ali i drugim vanevropskim dinamičnim tržištima u razvoju, kao što je Iran. Sporazm sa Srpsko-iranskom poslovnom Komorom trebao bi da omogući direktno povezivanje srpskih i iranskih firmi i posete srpskih kompanija Iranu i obratno, uz razmenu informacija o neophodnim tehnologijama i dobrim poslovnim šansama za domaće i iranske firme. Ocenio je da je dobro što je Iran veoma otvoren i za sve vrste inovacija u raznim privrednim granama i delatnostima, a posebno za savremena informaciona i agrotehnička rešenja u oblasti poljoprivrede, jer je ova zemlja lider u poljoprivrednoj proizvodnji među državama arapskog sveta i zato je moguće izvesti tehnologije i inovacije srpskih informacionih i poljoprivrednih inžinjera tamo.

Na kraju je Milan Vučković, direktor Klastera železnica za jugoistočnu Evropu, rekao da, poput Irana, i u zemljama u našem regionu, samo u narednih deset godina, u revitalizaciju železničke infrastrukture treba da se investira oko 15 milijardi evra a što predstavlja značajnu šansu za ovdašnja MSP preduzeća u Srbiji i regionu, odnosno celokupan privatni sektor.

Predstavnici Mreže za poslovnu podršku kao veoma važan događaj za izvoznike iz Srbije najavili su poslovnu posetu Zagrebu i B2B susret u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori već 26. i 27. januara 2017. Ovo je odlična prilika da se domaća preduzeća predstave u Hrvatskoj i tamo nađu partnere za izvoz proizvoda i usluga, ali i da sa hrvatskim i drugim firmama iz regiona oforme regionalne konzorcijume koji bi konkurisali za poslove širom EU i na vanevropskim tržištima.

Za 12-16 maj. planirana je i poslovna poseta Teheranu i Iranu. u okviru koje će kompanije iz Srbije i regiona posetiti međunarodni sajam „Iran Rail Expo 2017“ ali i Ministarstvo saobraćaja i neke od vodećih kompanija koje se bave saobraćajem i infrastrukturom u Iranu. To je prilka da srpske firme, pred početak velike rekonstrukcije infrastrukture u Iranu (revitalizacija drumova, aerodroma, železničkih pruga, sistema za navodnjavanje i drugo) tamo predstave svoje proizvode i usluge i razgovaraju o eventualnim poslovima u narednim godinama.

(Agrosmart)