banner-image

Ukinuti prelevmani za svinjsko meso i mleko

Vlada Srbije ukinula je uvozne takse za mleko i mlečne proizvode i svinjetinu i svinjsku masnoću iz EU, objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Prelevmani za uvoz svinjetine, kao i mleka i mlečnih proizvoda poput pavlake i sira iz EU ukinuti su 29. decembra, dok se za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma ukidaju 31. decembra, navodi se u izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine.

Vlada Srbije uvela je prelevmane 2015. godine da bi sprečila poremećaje na tržištu, a ova odluka doneta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, što je stvorilo viškove na evropskom tržištu.

Takse su produžavane nekoliko puta, a za određene vrste pavlake su u međuvremenu ukinute.

Uvozne takse za mleko iznosile su od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

Evropska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mere, uz ocenu da se kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika tražili su od Vlade Srbije da produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka, kako bi sačuvala domaću proizvodnju.

Oni su ukazali da će, ako se ukinu prelevmani, domaće tržište preplaviti proizvodi iz uvoza, što će dodatno urušiti domaće proizvođače, jer još nisu postali dovoljno konkurentni.

Ocenjeno je da je i pored donetih mera, šteta u mlečnom govedarstvu velika i da sve više gazdinstava odustaje od proizvodnje mleka, zbog čega hiljade krava ide na prinudno klanje.

Prema rečima proizvođača, Srbija ima još šanse u mlečnom govedarstvu, ako porodično poljoprivredno gazdinstvo bude podržano kao nosilac razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene Evropske zemlje.

(Agencije)