banner-image

Nakon obračuna na njivama u Somboru čekaju mirnu licitaciju

Izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u ataru Sombora i pripadajućih sela, godinama unazad praćeno je burnim dešavanjima. Bilo je i hapšenja nezadovoljnih zbog načina na koji se ovaj posao obavljao. Nikada do kraja nisu razjašnjeni razlozi, ali po pravilu je licitacija za zakup državnih oranica kasnila, a pride je bila pod pritiskom, često praćenim i demonstrativnim blokadama puteva pa i zdanja Županije, podjednako nezadovoljnih privatnika ali i radnika bivših poljokombinata, dovedenih do prosjačkog štapa beskrupuloznom privatizacionom pljačkom s početka dvehiljaditih godina.

Jedan od efekata dugogodišnjih nesporazuma, ali i mlake i nedovoljno odlučne reakcije nadležnih organa, doveo je do masovne pojave uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, pa su direktnu štetu trpeli svi poreski obveznici, pošto su za pripadajući zakup bili zakinuti i republički budžet i varoška kasa. Kako je ovaj put lokalna samouprava na vreme obavila prvi krug izdavanja zemljišta u zakup u kome su oranicama „namireni” stočari, sva je prilika da će zakazani drugi krug poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države najzad doneti mir u redove ovdašnjih paora.

Na licitacijama, zakazanim od 11. do 13. januara naći će se ukupno 6.165 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za zakup na period od jedne godine. Licitacioni korak u drugom krugu davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama na teritoriji Grada Sombora će iznositi 500 dinara. Uvid u dokumentaciju, odnosno grafički pregled katastarskih parcela može se dobiti u zgradi Grada Sombora, Trg Cara Uroša br. 1, svakog radnog dana od 8 do 12 časova, ili telefonom za informacije 468-114, 468-106 i 468-163.

Rok za podnošenje dokumentacije za prijavljivanje na licitaciji je do 14 sati 9. januara, a blagovremenim će se smatrati sve prijave koje stignu u pisarnicu Grada Sombora do navedenog roka, bez obzira na način dostavljanja.

Obilazak parcela

Zainteresovani za zakup mogu da obiđu parcele 5. i 6. januara i to u vremenu od 9 do 14 sati. Tako će se 5. januara obići parcele u Bačkom Bregu, Kolutu, Riđici, Staparu, Stanišiću, Aleksa Šantiću, Svetozaru Miletiću, Čonoplji, Doroslovu i Kljajićevu, a 6. januara u Telečki, Bačkom Monoštoru, Bezdanu, Gakovu, Rastini i katastarskim opštinama Sombor 1 i 2. Zahteve za prijave za razgledanje parcela zainteresovani mogu podneti još u sredu Odeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj u zgradi Županije, kancelarija 228.

(Dnevnik)