banner-image

Za fabriku meda skupljeno 280.000 evra

Za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u Rači, za sada je obezbeđeno oko 280.000 evra, kaže za portal eKapija predsednik ovog saveza Rodoljub Živadinović. Prema njegovim rečima, u toku je usaglašavanje osnivačkog akta, te se očekuje da zajednička firma SPOS-a i opštine Rača koja bi gradila fabriku, bude osnovana sredinom januara 2017. godine.

– Odmah nakon toga, pristupićemo prikupljanju potrebnih dozvola, a po njihovom pribavljanju, počeće i gradnja fabrike. Teško je dati pravu prognozu kada će radovi biti završeni, jer ne možemo znati kojim tempom ćemo prikupiti nedostajuća sredstva, ali očekujemo da građevinski deo završimo u toku 2017. godine, a da 2018. pogon počne da radi – kaže Živadinović.

On dodaje i da je završena izmena projekta i da je povećana kvadratura skladišta i drugih delova pogona.

Podsetimo, SPOS je početkom novembra 2016. godine ponudu Opštine Rača ocenio kao najbolju u odnosu na ponude opština koje su bile u najužem izboru za izgradnju fabrike meda – Srbobrana, Ćuprije, Surdulice i Malog Zvornika. Tom prilikom rečeno je da predračunska vrednost pokazuje da će za izgradnju i opremanje objekta biti potrebno oko 650.000 evra.

Prilikom sklapanja konačnog dogovora o osnivanju zajedničkog privrednog društva 23. novembra 2016. godine, predstavnici SPOS-a i opštine Rača razgovarali su i o mogućnosti dalje saradnje na adaptaciji dvorca kraljice Marije Karađorđević, smeštenog preko puta izabrane lokacije za izgradnju fabrike, a naš sagovornik kaže da se mogućnosti za zajedničko konkurisanje za projekte i dalje razmatraju.

– Autorka našeg ranijeg projekta “Reka meda” trenutno razmatra mogućnost za dobijanje projekta koji bi omogućio tako nešto, ali to je još uvek jako daleko. Međutim, tako smo mislili i za “Reku meda” i našu teglu za med jedinstvenog dizajna koju koriste samo pčelari SPOS-a, pa smo uspeli da do nje dođemo. Prema tome, problema nema, postoje samo izazovi – kaže za naš portal Rodoljub Živadinović.

Nakon izgradnje pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači u planu SPOS-a je, kako kaže, i osnivanje Apicentra i Instituta za pčelarstvo.

– Za to je potrebno mnogo novca i opšti konsenzus pčelara, pa ćemo videti kako će se stvari odvijati – zaključuje Živadinović.

ekapija