banner-image

Lovćenac: Sistemska pljačka zadruga i imanja, a sad kriv narod

Savez udruženja akcionara Vojvodine (SUAV), reagujući na vest da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika sprečila pljačku deset miliona evra u Zemljoradničkoj zadruzi „Lovćenčani“ iz Lovćenca, oglasio se saopštenjem u kojem navodi da „novac iz stečajne mase niko nije opljačkao već da on pripada narodu Lovćenca“.

Podsetimo, pojedini mediji su pre nekoliko dana preneli informaciju da je Zemljoradnička zadruga „Lovćenčani“, koju čini 11 fizičkih lica, lokalnih funkcionera ili njihovih rođaka, na osnovu odluka različitih nivoa državne uprave, kao i ministarstava, trebalo da  podigne oko deset miliona evra sa prinudne naplate Narodne banke Srbije. Reč je, preneli su mediji, o novcu koji je višak stečajne mase iz AIK „Njegoš“ u stečaju. Te napise opovrgava Savez udruženja akcionara Vojvodine.

-Prosto je neverovatno da je Tužilaštvo ovako brzo reagovalo u ovom slučaju, kada se bivši zaposleni i penzioneri nekadašnjeg poljoprivrednog imanja AIK „Njegoš“ iz Lovćenca trebalo da dobiju novac koji opravdano godinama potražuju. Naime, AIK „Njegoš“ je svesno i namerno gurnut u stečaj, a zatim prodat sumnjivom kupcu, kao i mnoga druga poljoprivredna imanja i zemljoradničke zadruge. Bivši zaposleni, penzioneri i njihovi naslednici više od deset godina pokušavaju da ostvare pravo na novčanu nadoknadu, jer su to imanje stvarali šest posleratnih decenija, da bi na kraju ostali bez ičega – navodi se u saopštenju za javnost.

U Savezu udruženja akcionara Vojvodine pitaju se kako Tužilaštvo nije reagovalo kada je ova organizacija podnosila krivične prijave protiv odgovornih za uništavanje poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga, zatim, protiv stečajnih upravnika, stečajnih sudija i mnogih koi su radili za pojedince da budzašta dobiju vredne kolektive. Na ovaj način u poslednjih više od deset godina država Srbija je oštećena za nekoliko milijardi evra, a time bivši zaposleni i penzioneri koji su ostali bez posla, bez akcija, ili akcija koje nisu vredele ništa, ocenjuju u SUAV.

-Sada, kada je napokon trebalo da se nadoknade bivši zaposleni AIK „Njegoša“, javlja se Tužilaštvo i  Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i tvrdi da novac iz stečajne mase ne pripada onima koji su stvarali taj kolektiv, već državi, što je ironija i nepravda. Želimo da Srbija bude pravna država, ali država koja će time poštovati pravo i pravdu i štititi svakog pojedinca na isti način. Podržavamo pravnu državu, ali se pitamo, šta je sa vladavinom prava i pravde u ovoj zemlji? Iz ovog ponašanja određenih državnih organa to ne vidimo, već nas samo u tome demantuju, radeći protiv svog naroda, a očito u korist pojedinaca ili određene grupacije. Na ovaj način se ne mešamo u rad Tužilaštva i drugih organa gonjenja, već samo želimo da ukažemo da novac iz stečajne mase niko nije opljačkao, već on pripada narodu Lovćenca – navodi se u saopštenju.

.Dodaje se da je SUA Vojvodine formiralo 26 udruženja iz bivših poljoprivrednih društvenih preduzeća i zamljoradničkih zadruga, koja se godinama bore za prava malih akcionara, zadrugara i bivših zaposlenih..

Podsećaju da su premijeru Aleksandru Vučiću 2012. godine izneli kompletnu situaciju o pljačkaškim privatizacijama poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, te da su predali i obiman dokazni materijal.

-Nas 25.000 akcionara i zadrugara je predalo tužilaštvima na svim nivoima konkretne dokaze za oko 30 vojvođanskih poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga, gde se kod privatizacije nesumnjivo odigrala pljačka imovine. Do sada, koliko znamo, se vodi istraga za nekoliko imanja, dok ni jedan slučaj nije doveden do kraja. Prosto je neverovatno da Tužilaštvo i policija toliko sporo rade po ovim našim predmetima ili i dalje postoji opstrukcija u pojedinim službama, pa čak možda neki tajkuni i kriminalci uživaju nečiju zaštitu – navodi se u saopštenju.

(Agrosmart)