banner-image

Bimal iz Brčkog kupuje somborsku uljaru Sunce?

Kompanija „Bimal“ iz Brčkog namerava da kupi fabriku ulja „Sunce“ iz Sombora, saznaje „Agrosmart“. Prema nezvaničnim informacijama, pregovori dveju uljara privedeni su kraju ali konačan ugovor o kupovini „Sunca“ još nije potpisan. „Bimal“ već neko vreme koristi pogone za preradu uljarica u Somboru, a kako smo saznali, namera mu je da postane i vlasnik srpske uljare.

Fabrika „Sunce“, foto:sunce.co.rs

U kompaniji „Sunce“ nisu nam odgovorili na pitanje da li ih „Bimal“ preuzima, a ni iz brčanske uljare nisu želeli da se oglase tim povodom. U Poslovnom sistemu „Invej“ pak kažu da je „Sunce“ i dalje u njihovom vlasništvu.  

-„Sunce“ je naše, a „Bimal“ nam je partner u komercijalnom poslu. Jesmo partneri, ali naše je legitimno pravo da ulazimo u partnerske odnose u kojima jedna kompanija  daje sirovinu, a druga svoje pogone za proizvodnju – rečeno nam je u „Inveju“.

Ipak, na zvaničnoj prezentaciji “Inveja” među članicama ovog poslovnog sistema nema kompanije “Sunce”. Za razliku od somborske uljare, kompanija „Vital“ nalazi se među članicama „Inveja“ na sajtu ovog poslovnog sistema.

O prodaji somborske uljare već dugo se spekuliše, a pre “Bimala” u njoj je uljarice prerađivala novobečejska kompanija “Žitoprerada”. “Sunce” je pre deset godina od Miroslava Miškovića, to jest „Delte“, kupio vlasnik “Inveja”  Predrag Ranković Peconi i od tada fabrika je imala nekoliko uspona i padova, a jedan od načina rešavanja problema u poslovanju bio je izdavanje u zakup. „Invej“ ima praksu da drugim uljarama ustupa i prerađivačke kapacitete u vrbaskom „Vitalu“.

“Bimal” je privatizovan 2002. godine, a većinski vlasnik je austrijska firma “Sid oil” (Seed Oil Holdings). Do sada je, kako su saopštili vlasnici, u razvoj proizvodnih kapaciteta brčanske fabrike uloženo preko 100 miliona konvertibilnih maraca. “Bimalovo” ulje može se naći na tržištu regiona, Evropske unije, a predstavnici kompanije izjavljivali su da se u poslednjih nekoliko godina beleži sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka te da su proizvodi stigli i do Kine i Malezije.

S. G.