banner-image

Građani EU ustali protiv glifosata, Brisel prihvatio inicijativu

Evropska komisija odlučila je pre par dana da registruje Evropsku građansku inicijativu (ECI), koja poziva Komisiju „da predloži državama članicama zabranu preparata “glifosat”, reformiše proceduru  odobrenja pesticide i postavi širom EU obavezu smanjenja njihove upotrebe”.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ova inicijativa će biti zvanično registrovana 25. januara, a počeće prikupljanjem potpisa podrške inicijativi ECI, što će trajati godinu dana.

Podsetimo, prošle godine u junu Evropska komisija je donela odluku o privremenom tehničkom produženju korišćenja “glifosata” od 18 meseci na području Evropske unije. Čeka se da Evropska agencija za hemijske proizvode (ECHA) donese mišljenje o upotrebi spornog herbicida, a rok za to joj je kraj 2017. godine.

Evropska građanska inicijativa trebalo bi da za godinu dana prikupi million potpisa podrške građana u najmanje sedam država članica. U tom slučaju, Evropska komisija morala bi da reaguje u roku od tri meseca, odnosno da donese odluku o tome da li prihvata ili ne prihvata predlog ECI i na kraju da predloži članicama EU zabranu “glifosata”, koja bi bila obavezujuća za celu EU. U slučaju da ne prihvati inicijativu, ali i da joj da zeleno svetlo, Komisija bi morala da objasni svoju odluku.

“Glifosat” je najbolje prodavan pesticid na svetu. Sudeći prema podacima dostupnim javnosti, svega 15 do 20 odsto konvencionalnih poljoprivrednika ga ne upotrebljava, a razlog za njegovu široku upotrebu je to što veoma efikasno uništava korov. S druge strane, kada bi “glifosat” bio zabranjen, farmeri bi opet morali da uklanjaju korov mehanički – kao što se to radilo pre nekoliko decenija.

Stručnjaci kažu da bi zabrana ovog preparata imala ekonomske posledice po poljoprivredu jer bi poskupela proizvodnju, dok bi s druge strane ekološke posledice bile pozitivne.

S. Gluščević