banner-image

Kinezi bi za šest dana sve šljive iz Srbije pojeli

Tržište Kine je velika šansa za poljoprivredne proizvode iz Srbije, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i istakao da neće biti propuštena prilika za razvoj ekonomskih odnosa sa Kinom.

Nedimović i kineski ministar poljoprivrede Han Čangfuo, koji su danas posetili opštinu Topola, obišli Oplenac, a nakon toga i fabriku za preradu vođa i povrća „GMP Enterprajzis“ u Jarmenovcima i Vinariju Aleksandrović u Vinči, razgovarali su o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa, kao i voćarskih proizvoda.

Nedimović kaže da je ostalo da se usklade sertifikati za mleko, mleko u prahu i mleko za bebe.

„Verovatno ću tokom prve polovine ove godine ići u njihov Generalni inspektorat za bezbednost hrane da još dodatne stvari usaglasimo“, dodao je Nedimović.

Navodeći da je Srbija jedan od najvećih proizvođača šljiva na svetu, Nedimović je rekao da je tržište Kine toliko da bi, kada bi svaki Kinez dnevno pojeo po jednu šljivu, za šest dana bio potrošen kompletan rod koji se proizvede u Srbiji.

Najavio je da će sutra sa kineskim ministrom poljoprivrede potpisati Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će, kaže, biti osnov za dalje uklanjanje birokratskih barijera kako bi otpočela trgovina sa Kinom, uključujući i oblast poljoprivrede.

Prema rečima Nedimovića, sa kineskim kolegom će sutra razgovarati i o tome kako da kineski investitori dođu u Srbiju i otvore prerađivačke kapacitete.
Navodeći da poljoprivreda bez prerađivačke prehrambene industrije ne može da funkcioniše, Nedimović kaže da se iz Srbije već izvoze na tržište Kine određene vrste poljoprivrednih proizvoda, ali da su to mali kontingenti, te da je cilj da se strateško partnerstvo Srbije i Kine koje postoji pretvori u „ekonomiju i brojeve“.

Ministar Nedimović je istakao da je posle prošlogodišnjeg potpisivanja sporazuma sa Kinom i dobrih kontakata premijera Aleksandra Vučića sa kineskim zvaničnicima logično da su politički odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou i da su narasli u istoriji do tačke do koje do sada nisu nikada bili.

„Logična posledica toga je razvoj ekonomije, u okviru nje i poljoprivrede“, rekao je Nedimović.

Pomoć za Ivanjicu 

Odgovarajući na pitanja novinara o pomoći opštini Ivanjica, Nedimović je rekao da je Vlada Srbije donela odluku o pomoći područjima ugroženim snegom i ledom, te da će opština Ivanjica ove nedelje dobiti kontingent hrane za 4.000 grla koji je obezbeđen iz robnih rezervi.

Povodom problema vodosnabdevanja na Pešterskoj visoravni, Nedimović kaže da se sastao sa predsednicima opština Sjenica i Tutin, te da se radi na projektnoj dokumentaciji potrebnoj za dobijanje građevinske dozvole i rešavanju problema vodosnabdevanja u nekoliko sela na Pešteru za koje kaže da su „srce stročarstva“.

(Agencije)