banner-image

Evropa svoje pčelarstvo zasladila s 33 miliona evra

Evropska komisija objavila je početkom ove nedelje izveštaj o sprovođenju nacionalnih pčelarskih programa koji sektoru pčelarstva obezbeđuju korist od 33 miliona evra godišnje iz budžeta EU.

Analizirajući način na koji države članice sprovode različite mere podrške za pčelare u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, od 2013. do 2015, u izveštaju se navodi da je broj košnica u Evropskoj uniji u stalnom porastu. Države članice prijavile su ukupno 15,7 miliona košnica što je 12 odsto više nego u prethodnom programskom periodu (2011-2013).

U izveštaju se takođe daje uvid u strukturu sektora pčelarstva – veća je koncentracija košnica po pčelaru,  a broj pčelara smanjen je za četiri odsto.

Naglašava se u izveštaju da EU podržava pčelarstvo kroz nacionalne programe s namerom da se poboljšju opšti uslovi za proizvodnju i promet meda i pčelinjih proizvoda u EU. To uključuje mere kao što su – poboljšanje zdravlja pčela, tehnička pomoć pčelarima…

Takođe, dat je pregled o raspodeli ukupnog godišnjeg budžeta od 33 miliona evra između različitih država članica. Navodi se da se najveće akcije koriste u Španiji (16 odsto), Francuskoj (11 odsto), Rumuniji (10 odsto).

Mere podrške za sektor koji se bavi pčelarstvom i dalje će se razvijati u okviru reforme 2013. CAP, navodi se u izveštaju. Uključiće se i nove vrste pomoći u toku programskog perioda, posebno u vezi sa zdravljem pčela, praćenje tržišta i kvaliteta proizvoda. To je prvi put da se takav sveobuhvatan izveštaj objavljuje. Sledeći se ponovo očekuje u roku od tri godine.

(Agrosmart)