banner-image

Mraz pokosio salatu u sremskim plastenicima

Usled talasa ledenih dana, rod u plastenicima nekih povrtara je desetkovan. U pojedinim domaćinstvima proizvodnja zelene salate je propala, jer se plastenici ne zagrevaju. Najveće gubitke pretrpeli su povrtari koji su zelenu salatu pripremali za sečenje, dok je situacija kod tek rasađenih biljaka individualna u zavisnosti od plastenika. Čuvanje pod agril folijom nije bilo dovoljno tokom ledenih dana, pa je neophodno zagrevanje objekata.

Stevan Mor iz Kukujevaca u svom plasteniku od 500 metara kvadratnih rasadio je zelenu salatu. Salata je tek počela da se glaviči i Stevan je otpočeo sečenje i prodaju neposredno pred zimu. Početkom januara su ga kao i sve poljoprivrednike zatekli ledeni dani i gotovo sva salata je izmrzla.

Iako je salata u ovom plasteniku bila na agril foliji, to nije bila dovoljna zaštita od smrzavanja, jer se spoljna temperatura spustila i na minus 18, a samim tim ni u plasteniku nije moglo da bude toplije. Šansu imaju samo mlade biljke koje nisu počele da se glaviče, jer mogu da obnove svoj vegetacioni proces.

Na mesto salate Stevan planira da zaseje seme paradajza od kojeg će imati rasadu. Međutim, ako se hladni talas nastavi i u narednom periodu, neophodno će biti grejanje da bi ovaj posao uspeo.

{youtube}-YMQRYpYuyE{/youtube}(Sremska TV)