banner-image

Sad bi Al Dahra da kupi PKB

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je u sredu, 18. januara 2017. godine, u Davosu sa direktorom kompanije Al Dahra o mogućnostima investicije ove kompanije u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji, a tema razgovora, kako je navedeno na zvaničnom sajtu Vlade, bio je i model privatizacije kompanije PKB, za koju je zainteresovana Al Dahra.

– Sve što je dobro za Srbiju, mi smo spremni da uradimo. Želimo da razvijamo poljoprivrednu industriju i za to imamo velike planove. Naša kompanija ima obezbeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode – rekao je direktor kompanije Al Dahra Hadim Al Darej.

Kako piše eKapija istog dana Ministarstvo privrede pozvalo je zainteresovane investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd AD Padinska Skela i zavisnih društava: Poljoprivredna avijacija PKB DOO, EKO – LAB DOO, PKB Agroekonomik DOO i Veterinarska stanica PKB DOO.

Kako je navedeno u javnom pozivu, pismo o zainteresovanosti mora da sadrži osnovne podatke o investitoru, iskazivanje interesa za učestvovanje u postupku, kao i predlog modela privatizacije, zatim predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih iz subjekata privatizacije i van subjekata privatizacije koje je investitor spreman da zaposli na neodređeno vreme.

Rok za njihovo dostavljanje je 17. februar 2017. godine.

Podsetimo, Al Dahra je prva od arapskih firmi koja se pominjala kao kupac poljoprivrednih kombinata u Srbiji, a s njom je čak potpisan ugovor o ulaganju u spski agrar u martu 2013. godine. Ugovor o zajedničkom ulaganju u Abu Dabiju potpisao je tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Od toga ništa nije bilo a kompaniju Al Dahra, koja je po ugovoru sa Vladom Srbije trebalo da preuzme tadašnja preduzeća u restrukturiranju Bačka iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre, Mladi Borac iz Sonte i Agrobačku iz Bača, nasledila je firma Al Ravafed. Međutim, nije poznato zašto je i na koji je način prekinut prethodni dogovor Vlade Srbije sa Al Dahrom. Na sajtu kompanije navodi se da Al Dahra ima većinsko vlasništvo u Rundap agraru, odnosno Rundap grupi u Srbiji i da namerava da u našoj zemlji proizvodi a potom distribuira različite useve. Trenutno, kako se navodi na sajtu, Al Dahra je prisutna u voćnjaku sa 500.000 stabala jabuke na 130 hektara sa godišnjom proizvodnjom od 10.000 tona ovog voća.

Kompanija Al Dahra jedna je od onih koje se često pominju u izveštajima organizacija koje se bave problematikom „otimanja zemlje“ (land grabbing), kao i u izveštajima Evropskog parlamenta. U izveštaju agencije GRAIN navodi se da je Al Dahra partner Vlade UAE, da proizvodi hranu i hranu za životinje širom sveta, kroz akvizicije i združena ulaganja, da u više od 20 zemalja gazduje na 80.000 hektara i da ima milijardu dolara godišnjeg prometa. 

(Agrosmart)