banner-image

Kako čuvati žito do novog roda

Osnovni cilj čuvanja poljoprivrednih proizvoda je skladištenje proizvoda bez gubitaka kvaliteta i težine. Pri tome se mora voditi računa da se troškovi čuvanja, rada i zaštitnih sredstava što više smanje. Važno je znati šta se može skladištiti, na koji način treba čuvati proizvode i pritom obezbediti optimalne uslove u prostoru gde se proizvodi čuvaju, što zavisi i od namene čuvanja i skladištenja, odnosno da li je semenska ili merkantilna roba. Takođe važno je znati i koliko dugo će trajati skladištenje tih proizvoda.

Kako su u Sremu najčešće ratarske kulture kukuruz, pšenica, ječam i soja, one su najzastupljenije u silosima, ali i u skladištima i čardacima poljoprivrednih gazdinstava. Svako ko ove kulture skladišti u svom domaćinstvu trebalo bi da zna kako se one čuvaju od plesnivosti i štetočina. Za pšenicu su, recimo, vlaga zrna i temperatura najznačajniji i odlučujući faktori koji utiču na intenzitet samozagrevanja i bezbednost čuvanja pšenice. Što se kukuruza tiče, naši paori ga uglavnom suše prirodnim putem i čuvaju u čardacima ili različitim prilagođenim skladištima.

Higijenski uslovi su bitni pri čuvanju kukuruza u raznim objektima, pogotovo kad je reč o glodarima, insektima i gljivicama. Zbog toga je potrebno obezbediti što povoljnije uslove da se izbegne napad štetočina, ili izvršiti potreban tretman ukoliko je do napada došlo.

Načini čuvanja poljoprivredne robe nisu se značajno promenili, a ulaganja u skladišta su ostala na niskom nivou. Ipak, poljoprivrednici i skladištari se i trude da da poljoprivredne proizvode očuvaju dok ne pristignu novi prinosi.

{youtube}cV54k-27fTk{/youtube}(Sremska TV)