banner-image

Bač spreman za investitore u poljoprivredi, organskoj proizvodnji…

Opština Bač ima šta da ponudi investitorima, nudi im niz povoljnosti u administrativnom i infrastrukturnom pogledu, ali i bogate resurse koji omogućavaju izuzetan razvoj turizma, poljoprivrede, drvne industrije i drugih privrednih grana – poručeno je sa današnjeg skupa „Dani Bača – promocija investicionih potencijala“ u Privrednoj komori Srbije  (PKS).

Ova bačka opština pokazala je, na primerima uspešnih firmi, organizacija i inicijativa kako uspeva da unapredi privredu, ojača investicione potencijale i stvori bolje uslove za život u lokalnoj zajednici.

-Opština Bač sa svojom tradicijom predstavlja dobru okosnicu za dalji i bolji razvoj i da je spremna za nove investicije.

Ovakvim vidom predstavljanja jedne opštine, kao što je to učinila opština Bač, lestvica je visoko podignuta i za druge lokalne samouprave u Srbiji, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak ističući da je Bač u konkurenciji 97 lokalnih samouprava koje su konkurisale za dodatni paket podrške u sistemu upravljanja ljudskih resursima kroz projekat Saveta Evrope, jedna od 20 opština koja je dobila podršku za unapređenje opštine, a to dovoljno govori o kvalitetu njihovog rada.

Ukazavši na tesnu i plodnu saradnju srpskih i slovačkih partnera u Baču, Helena Mravikova iz Ambasade Republike Slovačke istakla je kao izuzetne primere te saradnje Centar za organsku proizvodnju u Selenči, kao i firme Zdravo Organik i Slovan progres, koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno preradom voća i povrća pod nadaleko čuvenim brendom “Zdravo” i “Zdravo organik”.

Predstavljajući potencijale Bača predsednik opštine Dragan Stašević naveo je da se na njenoj teritoriji nalazi oko 24.000 hektara oranica, sa posebnim pogodnostima za razvoj organske i plasteničke proizvodnje i veoma važnim resursom –  Dunavom i kanalom DTD koji omogućavaju kvalitetno navodnjavanje.

On je naglasio da je u planu izgradnja marine na Dunavu, za koju bi ove godine trebalo da bude spremna projektna dokumentacija i koja bi imala ogroman značaj za privredu i vodni saobraćaj u regionu.

Organska proizvodnja za primer celoj Evropi

Centar za organsku proizvodnju Selenča COPS postigao je u poslednjih nekoliko godina rezultate koji su umnogome doprineli razvoju ove vrste poljoprivrede ne samo u Srbiji već u celom regionu, rečeno je na današnjem skupu.

COPS je osnovan 2007. godine, ima preko 200 članica, što manjih proizvođača organske hrane u Vojvodini, što velikih kompanija poput “Global sida”, najvećeg proizvođača organskog mleka u Evropi, „Suncokret“ Hajdukovo…, koje su među osnivačima Centra. Osnivači su i kompanija “Slovan progres”, kao i firma “Zdravo organik” iz Selenče, a jedan od vlasnika tih kompanija Đuro Bocka prisustvovao je predstavljanju potencijala bačke opštine u PKS.

Na današnjem skupu bili su i predstavnici Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

Biljana Viduka predstavlja aktivnosti COPS-a

Koordinatorka projektnih aktivnosti u COPS-u Biljana Viduka predstavila je brojne aktivnosti i poduhvate koje je ova organizacija realizovala sa partnerima u Srbiji, regionu i zemljama Evropske unije.

Osnovan je Centar za učenje u okviru COPS-a, kroz koji je prošlo više od 600 ljudi. Organizovane su teoretske i praktične edukacije u vidu “otvorenih škola” po FAO metodologiji, a COPS je prepoznatljiv i po Farm inkubatoru organske proizvodnje, jedinstvenom u Evropi. Reč je o pravom preduzetničkom inkubatoru na deset hektara zemljišta u potpunosti opremljenog za organsku poljoprivredu. Uz demonstraciona polja na kojima se u Selenči i Baču, uz mentorstvo eksperata iz ove oblasti, takođe uči o organskoj poljoprivredi i uz konzorcijum za razvojno-istraživačke projekte, razvili smo naučno-edukativni, a ujedno i proizvodni i tržišni model organizovanja koji od nas preslikavaju i zemlje EU – naglasila je Biljana Viduka.

Ona je dodala da Centar u Selenči deset godina unazad organizuje Forum organske proizvodnje sa više od 250 učesnika iz zemlje i inostranstva, u okviru kojeg se održavaju i međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B”, kakvih nema u Evropi. Na prošlogodišnjim susretima bilo je više od 80 učesnika iz deset zemalja navela je Biljana Viduka podsećajući na to da je 2015. godine nastala i Organik mreža sa sadištem u Selenči, a osnivači su iz naše zemlje, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

U Selenči je te godine osnovan i Konzorcijum za razvojno-istraživačke projekte iz oblasti organske proizvodnje koji čini deset institucija, kazala je ona dodajući da je u saradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom lane osnovan i Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar po uzoru na COPS. Istakla je i uspešenu saradnju COPS-a sa Info centrom za ruralni razvoj Agrosmart, izdavačem portala “Agrosmart”.

Danas su svoje poslovanje predstavile i uspešne firme „Bio Vita“ DOO, Vajska i „Kribor021“ DOO, Selenča.