banner-image

Jesi li ti muzičar ili ideš da nosiš tetki lek?

-A jesi li ti muzičar?

-Ne, nisam muzičar.

-Nisi?

-Jesam.

-A jesi?

-Ustvari jesam.

 -A jesi a …?

Pa ne kazem nisam… Samo tetki da odnesem lek.

-A jesi li ti muzičar? Pola godine vodiš Ministarstvo poljoprivrede i šta uradi? Davao si tetki lek? Šta bi s onom analizom subvencija Svetske banke? Šta ste izanalizarili kada je sve ostalo kao pre? Koje su to nove razvojne mere? Pare za stovarišta, skladišta, sušare? Ko će da zamrzava i da suši? Pa te mere postoje već deceniju i kakve su rezultate dale?

-A jesi li ti muzičar? Nema analize Svetske banke ali ima subvencija za mlade poljoprivrednike? Pa ko sme nešto da kaže protiv namere Aleksandra Vučića da pomogne mladim poljoprivrednicima na selu? Imaš li para da pomogneš sve mlade poljoprivrednike u svakom selu? Imaš? A možda i nemaš. A možda imaš. A  jesi li ti demagog?

-A jesi li ti muzičar? Znaš li ti da u Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstva, a da je ukupna proizvodnja pet milijardi dolara godišnje? Znaš li ti da najviše sirotinje u Srbiji živi na selu?

-A jesi li ti muzičar? A jesi li ti ministar koji se zalaže za dovođenje Tenisa i sličnih u Srbiju kako bi se povećao izvoz mesa? Jesi… A znaš li ti da srpski seljaci i klanice ne mogu da izvoze svinjetinu jer nije ukinuta vakcinacija protiv svinjske kuge? Znaš? Pa što ne ukinu vakcinaciju? Ne valjaju nam svinjci, kažeš. Pa što onda u februaru raspisuješ konkurs da subvencionišeš i svinjce?

-A jesi li ti muzičar? Ukinuta zaštita od uvoza mleka iz EU. Šta se to promenilo u srpskom stočarstvu kada smo tako ojačali? Gde je analiza i za uvođenje i za ukidanje? Nema analize..

-A jesi li ti muzičar? Šta kaže Svetska banka – što srpski poljoprivrednici imaju najmanje subvencije u Evropi? Česi, Poljaci, Hrvati, Mađari, Bugari i svi ostali paori vaskolike Evrope  daju teki lek, a samo naša poljoprivreda cvata s 4.000 dinara po hektaru.

-A jesi li ti muzičar? Jesi? Pa što, kad već iz budžeta ne možeš da daš veće subvencije poljoprivrednicima, konačno ne osposobiš administraciju i povučeš 175 miliona iz IPARD-a. Stvarno čekaš da te pare propadnu? Je li moguće da se u zemlji Srbiji ne može naći stotinak službenika kadrih da barataju tim “silnim novcima”? Pa kako se bez problema vojvođanskim porima i privrednicima stižu pare iz Mađarske? I to 150 miliona evra, bezmalo kao ceo IPARD.

-A jesi li ti ministar? Zašto ti više od 5.000 nezaposlenih poljoprivrednih inženjera, mastera, magistara i doktora agrarnih nauka sedi na birou? Zar srpskoj poljoprivredi ne treba struka i nauka? Nema zemlje na svetu koja je bez nauke napredovala, pa neće ni naša.

-A jesi li ti ministar? Ko bi drugi trebalo da kaže zašto Srbija nema nacionalnu referentnu laboratoriju i jasan sistem kontrole hrane? Evropa nam je i za to dala silne milione. Fali nam možda stručnjaka?

-A jesi li ti ministar ? Jesi? Pa što usvajate odluku o davanju zemlje investitorima na 30 godine, a ne donesošte odluku da državne njiva prodajete paorima. Isti zakon predviđa i jedno i drugo?

-A jesi li ti ministar? Predsednik Vlade u kojoj sediš sklopio je velike dogovore sa Arapima i dao im državnu zemlju po Vojvodini. Zašto nam niko ne kaže koliko su Arapi platili zakup, kome su pare dali, ima li vojvođanski paor ikakve vajde od toga?

-A jesi li  ti muzičar? Da li si ti onaj što je pričao o zadrugarstvu i udruživanju? Pa šta bi od zadruga i čija je zadružna imovina?

A možda si ti ledolomac koji će led moći da razbija tek na proleće ili možda dogodine. Čim tetka popije lek.

Milovan Lukić