banner-image

Paorima uzimaju njive, osnovati fond solidarnosti

Gradski odbor Socijaldemokratske stranke (SDS) u Subotici zatražio je formiranje Fonda solidarnosti za najugroženije paore, koji su suočeni sa oduzimanjem zemlje zbog dugovanja prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Kako je navedeno u saopštenju SDS-a, dugovi poljoprivrednika državi za neplaćene poreze za penzijsko i socijalno osiguranje dostigli su gotovo milijardu dinara.

Podseća se i da, po Zakonu o PIO, bez obzira na veličinu zemljišta paori za doprinose moraju da plate oko 100.000 dinara godišnje, a najvećim dužnicima već su uručena rešenja o prinudnoj naplati.

Ova stranka je navela primer Frenca Palašte iz Bajmoka koji je krajem prošle godine ostao bez trećine porodičnog poseda, nakon što je na „šest jutara zemlje država stavila pod hipoteku zbog duga prema PIO fondu od 12.000 evra“.

„On i dalje nema novca da plati doprinose, a dugovi su u međuvremenu narasli na oko 15.000 evra, pri čemu je on od 19 jutara zemlje i poljoprivrednim radom zapravo hranio sedmočlanu porodicu. Gomila se kamata njemu kao i velikom broju malih poljoprivrednih proizvođača u našem gradu što ih stavlja u bezizlaznu situaciju“, navedeno je u saopštenju.

Subotički SDS je upitao, zašto iste poreze za penzijsko i socijalno osiguranje plaća i paor koji je vlasnik nekoliko hektara zemlje i poljoprivredni veleposednici koji ostvaruju ogromne prihode.

„Može li mali proizvođač čiji su rashodi veći od prihoda da godišnje za porez da izdvoji oko 100.000 dinara ne bi li ostvario pravo na minimalnu poljoprivrednu penziju od 10.800 dinara? I da li je opravdano da se u tim okolnostima, zbog neplaćenih poreza paorima oduzima zemlja?“, navela je ova stranka.

(Magločistač)