banner-image

Divlje svinje i čavke beru kukuruz s 500 hektara

Na poljima u Pomoravskom okrugu, kukuruz nije obran na oko 500 hektara, a na mnogim mestima ga „bere“ divljač i ptice, najviše divlje svinje, vrane i čavke, tvrde poljoprivrednici.

Ljudi nisu stigli da ga oberu, kiše raskvasile polja pa se nije moglo mašinama, a posle su stigli hladnoća, sneg i ove sibirske temperature, rekli su Tanjugu poljoprivrednici sela Ribare kraj Velike Morave.

Prošle godine kukuruz je dobro rodio i bio je veoma kvalitetan, „ali kod nas seljaka, ponekad ne valja ni kada rodi“, rekli su oni i istakli da je na selima ostalo uglavnom starije stanovništvo koje nije stiglo da ga obere, a radnike za poljoprivredne poslove je teško naći, „ne znam koliko da ga platiš“.

Da je zaista dobro rodio, da je kvalitetan i da ga još ima za berbu, uverio se i novinar Tajnuga, na jednoj njivi uz samu desnu obalu Velike Morave, kod tzv. Glogovačkog mosta.

Kukuruz je u Pomoravlju, tradicionalno najzastupljenija žitarice, prošle godine je bio zasejan na oko 50.000 hektara, a poljoprivredni stručnjaci kažu da su poljoprivrednici „koji su primenili punu agrotehniku“, ostvarili prinose i preko 10 tona po hektaru.