banner-image

Liga paora: Paori će završiti u narodnim kuhinjama

Predsednik Lige paora Vojvodine Miloš Šibul oštro je danas kritikovao odluku države da organizuje prinudnu naplatu od poljoprivrednih proizvođača koji imaju dug na ime doprinosa i obaveznog socijalnog osiguranja, i to tako što im oduzima zemlju, i zatražio od države da pomogne poljoprivrednicima a ne da ih kažnjava.

“Imajući u vidu činjenicu da je dug za doprinose i obavezno socijalno osiguranje dostigao u 2016. godini 91 milion dinara, pitamo šta je država učinila da poljoprivrednicima olakša svakodnevnu tešku borbu i spreči nastanak ovakvih dugova”, naveo je Šibul, koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, u saopštenju za javnost.

Po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na njegovu veličinu, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara.

“Godinama, kao mrtvo slovo na papiru, stoje obećanja da će se Zakon o PIO fondu promeniti i da će obaveze malih proizvođača prema državi biti niže. Paorsku muku niko u vlasti ne želi ni da vidi ni da čuje, a problema je napretek”, naveo je Šibul.

On je podsetio i na “neverovatnu činjenicu” da više od 25.000 poljoprivrednih domaćinstava prima porodične poljoprivredne penzije u iznosu nižem od socijalne pomoći.

“Nažalost, očito se više isplati ne raditi”, ocenio je Šibul i zatražio da se politika prema agraru i poljoprivrednim proizvođačima promeni, jer će u suprotnom i mnogi paori “završiti u narodnim kuhinjama”.

(Autonomija)