banner-image

Nedimović: Njive spremne za strance, na korist naših proizvođača

Ministar poljoprivede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas na Tari da će poljoprivrednicima biti omogućene subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju kroz regulisanu proceduru u skladu sa novim Zakonom o poljoprivredi.

– Nama je važno da razvijamo one koji mogu da prave dodatu vrednost i mislim da je to dobar korak napred – rekao je Nedimović otvarajući 13. sajam farmera na Tari.

Nedimović je učenicima sajma ukazao da na novu praksu koja je prema njegovim rečima bolja od prošlogodišnje.

– Kada podnesete profakturu, mi ćemo doneti rešenje kojim odobravamo da u narednom periodu, u zavisnosti od razgovora sa kolegama koji se bave trgovinom, da li će to biti rok od 90 ili 120 dana, da vam damo mogućnost da u tom roku nabavite mehanizaciju i da nakon toga samo dostavite račun i mi vam izvršimo isplatu procentualno u skladu sa pravilnikom – rekao je ministar.

To, je kako je naveo, poštenije nego prošle godine, kada smo imali situaciju „da vi stalno konkurišete i nikad ne znate da li ćete dobiti u zavisnosti od toga da li ima novca ili nema“.

– To je bila loša praksa – naveo je on.

IPARD u septembru

Nedimović se osvnuo i na novi Zakona o poljoprivredi koji je usvojen u decembru, ukazujući da je on morao da ide po hitnoj proceduri u parlamentu kako bi se utvrdile IPARD procedure.

– Nema hitnije stvari koja je trebalo da se uradi kako bi smo otklonili brokirajuće faktore i kako bi već ove godine mogli da dobijemo akreditaciju za IPARD – rekao je Nedimović, upoznajući farmere i sa drugim aktivnostima kojima se otklanjaju prepreke za pristup IPARD fondovima.

On je najavio da će se IPARD struktura nalaziti u objektu preko puta SIV-a, u nekadašnjoj zgradi „Srbija šuma“.

– Namerni smo da u aprilu pozovemo eksterne revizore i probamo da završimo čitavu stvar do juna, a u avgustu ili septembru da imamo prvi poziv koji se tiče nabavke traktora, mehanizacije koja je neophodna, kao i one opreme koja je potrebna za prerađivačku industriju – naveo je ministar.

Zemlja strancima, na korist našim seljacima

On je ukazao da su spremna rešenja za prodaju zemlje strancima i da tu neće biti nikavih problema, već da će naprotiv biti na korist naših proizvođača.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se definišu rokovi koliko će dugo neko morati da ima prebivalište ili registrovanu firmu u Srbiji.

– Ti rokovi neće biti kraći od pet a ni duži od 10 godina – precizirao je on.

Što še tiče upravljanja poljoprivrednim zemljištem, Nedimović je ukazao da je pre nekoliko dana donet Pravilnik koji se tiče davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, tako da se prvi put neće primenjivati dikretno samo Zakon nego definisane prodecure.

Na taj način će biti omogućno, kako je naveo, davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup na duži vremenski period.

– U zavisnosti od vrste delatnosti će biti od četiri do osam godina ili od 10 do 30 godina – napomenuo je ministar.

Što se tiče investicija, Nedimović je ukazao da ministarstvo insistira na onim investicijama gde se pravi dodata vrednost za prerađivačku industriju.

Prestaju prinudne naplate

Najavio je i da će rešiti problem prenzijskog i invalidskog osiguranja za poljoprivrednike, tako što će se njive obaveze definisati u zavisnosti od površina koje imaju i delatnosti kojom se bave, odnosno ekonomskom vrednošću koja se pravi.

– Dogovorio sam sa poreskom upravom da se vidimo u sredu i ideja nam je da zaustavimo prinudne naplate i nađemo način kako da se regulišu stari dugovi i da se utvrdi način obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja – naglasio je on.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin istakao je da nema jake poljoprivrede bez jakog sela.

– Nama upravo jeste cilj da našem poljoprivredniku u Vojvodini ispred sekretarijata pružimo ruku, a to radimo upravo nizom mera koje se ogledaju u konkursima koje mi tokom cele godine sprovodimo – rekao je Rovčanin.

On je ukazao da je ovogodišnji budžet za poljoprivredu veći za pola milijade od prošlogodišnjeg, kao i da su usvojene mere u cilju jačanja stočarstva, ratarstva, voćarstva, start ap kredita, protivgradnih mreža i druge.

(Naslovi)