banner-image

Mladi poljoprivrednici prvo u PIO, a onda po 7.500 evra od države

Smanjenje nezaposlenosti u Srbiji je jedan od ciljeva uvođenja nove mere podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima, izjavio je u Somboru ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

„Kada je reč o mladim poljoprivrednim proizvođačima to je jedna od mera koje Vlada Srbije namerava da sprovede u 2017. godini. Obezbeđena su sredstva i u republičkom budžetu i budžetu AP Vojvodine“, izjavio je Nedimović, saopštilo je to ministarstvo.

Nedimović je objasnio da je cilj pomenute mere da se maksimalno promoviše poljoprivredna proizvodnja u onim delatnostima koje imaju dobre perspektive, poput voćarstva, povrtarstva i govedarstva, kao i da se mladi motivišu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

„To će biti jedna vrsta grantova, 75 odsto sredstava koja će se davati unapred kako bi se realizovala poljoprivredna proizvodnja. Ono što tražimo od mladih poljoprivrednika je da uđu u sistem penzijsko-invalidskog osiguranja, tako da možemo da kažemo da oni nemaju više status nezaposlenih lica. Na taj način ćemo se, između ostalog, boriti protiv nezaposlenosti“, istakao je Nedimović.

Kako je ranije izjavio ministar, najveću finansijsku podršku imaće mladi poljoprivrednici, kojima će država vraćati 75 odsto od uloženih sredstava, do 10.000 evra.

“Naročito ćemo stimulisati oni mladi poljoprivrednici koji će se baviti voćarstvom, povrtarstvom, uzgojem stoke koja će služiti kasnije za prerađivački sektor”, rekao je Nedimović.

Za koji dan poziv za mehanizaciju

Narednih dana biće objavljeni i javni pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije, najavio je Nedimović, koji je danas posetio Sombor, Apatin i Odžake, gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava i pojoprivrednicima o problemima sa kojima se suočavaju.

(Agrosmart)