banner-image

Ptičji grip širi se po Vojvodini

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je prošle sedmice avijarnu influencu kod ptica na kanalu Dunav – Tisa – Dunav u Srbobranu, kao i na Jezeru 3 u Zrenjaninu i na reci Tamiš, kod naselja Botoš.

Ptičji grip registrovan je i u Apatinu, a u Upravi za veterinu pojašnjavaju da je influenca kod ptica izazvana visokopatogenim sojem virusa H5N8. Zaraženo područje proglašeno je u poluprečniku od najmanje tri kilometara, a ugroženo područje od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova. To znači da su ugrožena područja Sonta, Svilojevo, Kupusina i Prigrevica.

„Na zaraženom i ugroženom području se vrši popis svih gazdinstava na kojima se drži gaji živina i ptice, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima. Obaveza vlasnika i držaoca živine je zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno povećanim uginućima, obavezno obavestiti veterinara radi blagovremenog preduzimanja daljih neophodnih mera“, navode u Zapadnobačkom upravnom okrugu. Takođe, podsećaju da se virus avijarne influence ne prenosi na čoveka.

Istovremeno, proglašenje ptičjeg gripa ukida se u Koviljskom ritu, na Ludoškom jezeru u Subotici i na kanalu DTD u Novom Sadu.

(021)