banner-image

Rasprodaja u poljoprivredi pri kraju: Odoše i Vinogradi za šaku dolara

“Vršački vinogradi”, najveće vinogorje u Srbiji i jedini preostali veliki proizvođač čije se plantaže prostiru na preko hiljadu hektara, za koji dan trebalo bi da dobiju novog gazdu. Javno nadmetanje za proizvođača vina u stečaju bilo je zakazano za 30. januar, ali je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika taj rok pomerila na 10. februar. Početna cena “Vršačkih vinograda” ostala je nepromenjena –  480,2 miliona dinara, a to je polovina trenutne procenjene vrednosti.

-Šteta. Otići će još jedan nacionalni kapacitet, resurs od nacionalnog značaja, na doboš za šaku dolara i izgubićemo jedinu ozbiljnu kompaniju koja je potencijalni veliki izvoznik značajnijih serija vina. Nema više kompanija koje imaju više od hiljadu hektara. To zemljište je jedino i bogomdano za vinogradarsku proizvodnju, a ko zna šta će na kraju s njim biti – kaže za “Agrosmart” agrarni analitičar Milan Prostran.

On smatra da je, u najmanju ruku, potcenjena vrednost “Vinograda”. Poslednja cena koja se nudi na bazi vrednosti kapitala je oko osam miliona evra.

-Uzmimo u obzir samo 720 hektara vinograda koji su u eksploataciji, odnosno u dobroj kondiciji. Pod pretpostavkom da je amortizovanost 50 odsto, to jest da je sada cena po hektaru 10.000 evra, samo tih 720 hektara je blizu 7,5 miliona evra. A još ima oko 300 hektara pod vinogradima, i još toliko iskrčenih… – navodi Prostran.

Kako kaže, ispod svake vrednosti su i zasadi i zemljište u vlasništvu “Vršačkih vinograda”. U tom kompleksu su i veliki objekti, najveći podrum na Balkanu, veliki prerađivački kapaciteti, mehanizacija, zgrade…

-U startu “Vinogradi” zaslužuje da dobije mnogo više novaca. Mada ne znamo šta će da radi taj investitor, plašim se da će proći ovaj nekadašnji vinski gigant kao mnoge druge društvene kompanije rasprodate na dobošu. Mogao bi se ponoviti scenario u kojem se u prvom krugu niko ne pojavi, a onda se cena spušta 50 odsto. Verovatno će kupac čekati i tu šansu jer je zakonodavac, kada je reč o prodaji “Vinograda”, sve postavio kako ne treba – naglašava Prostran.

Podsetimo, “Vršački vinogradi” su se našli u stečaju nakon neuspešnog pokušaja privatizacije, u julu 2013. godine. Agencija za privatizaciju je posle toga raspisala tender i izabrala jedinog ponuđača, kinesku kompaniju „Guan nan”. Nudili su 5,3 miliona evra za kompaniju čija je vrednost bila procenjena na 29 miliona evra. Uz Kineze takmičili su se i biznismeni Miodrag Kostić i Mile Dragić ali je samo “Guan nan” bio u mogućnosti da uplati depozit. Međutim, Kinezi nisu potpisali ugovor o preuzimanju “Vršačkih vinograda” sa tadašnjom Agencijim za privatizaciju, niti su uplatili licitiranu cenu od 5,3 miliona evra, a bilo je žalbi da se postupak provodio uz puno nezakonitosti.

Vlada Srbije naložila je krajem 2013. Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju da ponište sve akte i radnje u predmetu prodaje imovine preduzeća, a od 2015. “Vinogradi” su u stečaju. Berba je lane obavljena na preko 720 hektara vinograda, a menadžment zasluge za taj podvig pripisuje strateškim ugovorom sa srpskom firmom “Profineks” koja ima strani kapital, a koja je pritekla u pomoć.

Sada je vrednost „Vršačkih vinograda” procenjena na oko 960 miliona dinara, a na spisku imovine je 206 objekata, 516 parcela, 140 vozila…

Depozit za učešće u javnoj licitaciji, u iznosu od 192.063.633,75 dinara treba da se uplati do 3. Februara.

S. Gluščević