banner-image

Janković zabrinut zbog prinudne naplate paorima

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je duboku zabrinutost zbog najave da će početi prinudna naplata poljoprivrednicima duga za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji ukupno iznosi više od 90 milijardi dinara.

„Dug poljoprivrednika prema javnim fondovima je ogroman. Mnogi već ne mogu da ga plate. Tim ljudima će zbog duga biti prodavana imovina i tako će biti u još goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju“, upozorio je Zaštitnik, a prenela agencija „Fonet“.

Zbog toga, navodi, dužnost mu je da javno postavi pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde.

Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na njega njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni, piše u saopštenju.

Ombudsman ukazuje da je dug seoskih gazdinstava prema državi dostigao je 90,8 milijardi dinara i Poreska uprava je počela da šalje opomene o iznosu poreza zbog čega bi mnogi dužnici mogli da ostanu bez njiva.

U osnovi je zakon po kom svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje.

Janković podseća da su na tu nepravdu poljoprivrednici upozoravali u obraćanju Vladi pre dve godine, najavljena je čak i promena propisa Zakona u PIO fondu, ali pomaka nema.

Zaštitnik građana poziva nadležne da sagledaju materijalni položaj poljoprivrednika, nejednake mogućnosti plaćanja vlasnika malih gazdinstava i velikih poseda, ali pre svega sliku sela iz kojih mladi odlaze, a ostaju stari sa minimalnim penzijama.