banner-image

Ko je sejao van roka imaće štete na pšenici

Pšenica sejana u optimalnim rokovima je u fazi bokorenja i snežni pokrivač je uspeo da sačuva biljke od izmrzavanja. Na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Sombor na parcelama gde je snežni pokrivač nešto manji, primetili smo i neke izmrzle listove, što znači da je dvadesetodnevna niska temperatura ipak ostavila traga na pšenici, ali i na ječmu. Oštećenja su moguća, kažu stručnjaci, pre svega kod useva koji su sejani van optimalnog roka i koji su u fazi do tri lista. …

Olivera Sekulić, savetodavac PSS Sombor kaže da kod ovih useva se mogu očekivati, nakon ovolikog perioda niskih temperatura, i izvesna oštećenja. U kojoj meri će biti oštećenja znaće se po kretanju vegetacije, kada će biti jasnija slika”.

Rezultati “En min” metode koja se sprovodi svake godine da bi se utvrdilo prisustvo azota u zemljištu, kažu da je situacija za razvoj biljaka povoljna.

“Na osnovu šezdesetak uzoraka prosečan sadržaj u Vojvodini je nekih 130-140 kilograma po hetaru u sloju od 0 do 90 centimetara. Ovo je jako dobar sadržaj. Takođe i stanje vlage je dobro. Padavine koje su bile tokom oktobra i novembra su sačuvane u zemljištu.

Za pšenicu sejanu van optimalnog roka stručnjaci preporučuju da se sačeka sa prihranom i da nikako ne treba početi pre marta. Pšenicu i ječam posejane u oktobru treba početi sa prihranom sredinom februara ukoliko temperature ne budu ispod nule kako bi se mineralna đubriva mogla valjano rastvoriti.

(RTV)