banner-image

Evropa modernizuje Zajedničku poljoprivrednu politiku

Evropska komisija juče je pokrenula prvu fazu modernizacije i pojednostavnjenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) otvaranjem tromesečne javne rasprave. Dobijeni odgovori biće podrška radu Komisije na određivanju prioritetâ poljoprivredne politike u budućnosti, saopštio je Brisel. Modernizovanom i jednostavnijom Zajedničkom poljoprivrednom politikom rešavali bi se ključni izazovi s kojima se suočavaju poljoprivreda i ruralna područja te bi se istovremeno dao doprinos političkim prioritetima Komisije (posebno u pogledu radnih mesta i rasta), održivom razvoju, budžetu usmerenom na rezultate, pojednostavljenju i supsidijarnosti.

Najavljujući postupak javne rasprave, poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU  Fil Hogan izjavio je: 

„Danas preduzimamo nove korake prema modernizovanju i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike za 21. vek. Pokrećući ovu javnu raspravu, pozivamo sve učesnike i sve zainteresovane za budućnost sektora hrane i poljoprivrede u Evropi na sudelovanje u oblikovanju politike za sve ljude u Evropi. Rezultati javne rasprave biće direktno ugrađeni u smernice za buduću Zajedničku poljoprivrednu politiku koju je u decembru najavio predsednik Junker. Zajednička poljoprivredna politika već daje velike koristi za svakog evropskog građanina u pogledu sigurnosti hrane, vitalnosti ruralnih područja, ruralne sredine i doprinosa borbi protiv klimatskih promena. Osmišljavanjem smernica za smernice za budućnost, uveren sam da možemo postići i bolje rezultate. Ali je moramo unaprediti i revitalizovati te – naravno – finansirati na odgovarajući način.”

Javna rasprava trajaće 12 sedmica tokom kojih će poljoprivrednici, građani, organizacije i sve ostale zainteresovane strane imati priliku da se izjasne o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Informacije dobijene u javnoj raspravi Komisija će upotrebiti kao pomoć pri izradi komunikacije, najavljene do kraja godine, koja će obuhvatati zaključke o trentnim rezultatima Zajedničke poljoprivredne politike i mogućnostima te politike u odnosu na budućnost koja će se bazirati na pouzdanim dokazima.

Rezultati javne rasprave biće objavljeni na internetu, a poverenik Hogan predstaviće ih na konferenciji u Briselu u julu 2017.

Zajednička poljoprivredna politika pokrenuta je 1962. te je jedna od politika EU koje najduže postoje i koja se tokom godina razvijala kako bi mogla da se nosi s izmenjenim izazovima poljoprivrednih tržišta. Iako su poslednje reforme provedene 2013., u međuvremenu se dogodilo nekoliko ključnih promena na koje Zajednička poljoprivredna politika mora delotvornije odgovarati, kao što je povećana nestabilnost tržišta i pad cena te nove međunarodne obveze u pogledu klimatskih promena i održivog razvoja.

Suočena s tim i drugim izazovima, Zajednička poljoprivredna politika mora se modernizovati i pojednostavniti kako bi se dodatno smanjilo administrativno opterećenje, kako bi postala još usklađenija s drugim politikama EU i kako bi dala najveći doprinos 10 političkih prioriteta Komisije, ciljevima održivog razvoja i Pariškom sporazumu o klimatskim promenama.

(Agrosmart)