banner-image

Miščević: Privrednici, koristite Kozme i Horizont 2020!

Šefica pregovračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević pozvala je danas privrednike da budu aktivniji u korišćenju sredstva EU, a posebno u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, ali i programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća – KOZME.

Miščević je rekla na konferenciji „Iskoristite EU fondove do 2020. uz dobru praksu iz Poljske i Hrvatske“ u Privrednoj komori Srbije da te dve zemlje veoma uspešno koriste EU fondove.

„Poljska je pokazala naročito dobre rezultate u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i energetike„, navela je Miščević.

Ona je istakla da je Hrvatska naš prvi sused i da treba više da koristimo njihova iskustva u korišćenju EU fondova.

Miščević je naglasila da period pregovora o članstvu sa EU treba da iskoristimo i za veće korišćenje sredstava koja su dostupna Srbiji, a sve u cilju povećanju kapaciteta na državnom i lokalnom nivou.

Govoreći o lokalnim samoupravama, Miščević kaže da se ta sredstva mogu koristiti ne samo za izgradnju infrastrukture već i radove u brojnim komunalnim delatnostima i oblasti zaštiti životne sredine.

„Vašu pažnju bih usmerila na istraživačke projekte Horizonta 2020. Nedavno je Istraživački centar iz Novog Sad dobio do sada najveći projekat iz programa Horizont 2020. vredan 1,2 miliona evra, što je do sada bilo nezamislivo za Srbiju, kao i region“, rekla je ona.

Direktor Centra za EU integracije PKS Jelena Babić je rekla da komora pomaže privrednicima da se bolje upoznaju i više koriste sredstva EU fondova, što je ključno za unapređenje poslovanja i konkurentnosti.

PKS posebnu pomoć pruža privrednicima kada je reč o novim vidovima finansiranja.

(Naslovi)