banner-image

Udar na paore pred setvu – za nemarkirano gorivo kazna pola miliona

Pred najvažniji posao u poljoprivredi, prolećnu setvu, država je natovarila još jednu muku na leđa ratara. Em toče skupo gorivo, em jedini u regionu nemaju regrese – od danas su u riziku da plate drakonske kazne ako se otkrije da u rezervoarima nemaju markirane derivate.

Država je, naima, donela uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva. Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila –  kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Do sada su kontrolisali poreklo nafte i derivata, odnosno barže, pumpe…, a sada će da kontrolišu i rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstava. Predviđene kazne za one koji nemaju markirane derivate su za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, rekli su nadležni.

Opšte je poznato da poljoprivrednici u Srbiji, barem oni koji su blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom, nastoje da se snabdeju na komšijskim pumpama i da umanje trošak za radove u njivi.

Kako se može videti na prvim pumpama po prelasku granice na Sremskoj Rači, evrodizel košta 1,74 konvertibilnih maraka, što je po srednjem kursu NBS 110,3 dinara, dok je na pumpama u Srbiji oko 152 dinara. Lož ulje je u Semberiji 1,49 KM, odnosno 94,4 dinara, gas 0,79 KM, što je oko 50 dinara …

-Oni koji proizvode biodizel od sopstvene sirovine nisu u sistemu poreza i akciza i sad su u riziku da budu uhvaćeni i kažnjeni zbog nepoštovanja novih propisa. U istoj su situaciji i svi oni koji u Bosni kupuju gorivo koje nije markirano. Država je zaista preterala sa svim mogućim opterećenjima na dizel gorivo – kaže za “Agrosmart” agrarni analitičar Đorđe Bugarin.

On naglašava da jedino u Srbiji nema regresiranog goriva za poljoprivrednike, a očekuje se od njih da budu konkurentni sa cenama svojih proizvoda uz tako skup input.

-Kada to ne uspeju i kad zatraže više cene za sopstvene proizvode, država pribegava drugom rešenju – uvozu mesa i mleka iz EU da bi stanovništvu koje ima nizak životni standard obezbedila hranu. I tako se vrtimo u začaranom krugu. Umesto da su za 70 ili 80 litara po hektaru oslobodili poljoprivrednike akciza ili prepolovili akcize, naši su proizvođači primorani da se bave ili proizvodnjom dizela ili da idu preko granice. U svakom slučaju su u riziku, ako to nisu markirana goriva. Ko je blizu granice ide nekoliko puta u toku dana i donosi gorivo u rezervoaru jer drugačije ne može, a ko je daleko mora da plati najskuplje gorivo u okruženju. Država radi protiv svojih poljoprivrednika, ne samo kroz gorivo već i kroz zemljišnu politiku i druge mere koje donosi – naglašava Bugarin.

Sve to će, upozorava, uticati loše na setvu, jer će poljoprivrednici koji, naravno, ne mogu izbeći upotrebu goriva, sigurno smanjiti pripremu zemljišta na minimum da bi uštedeli.

-Nema uslova za primenu odgovarajuće i neophodne agrotehnike. S jedne strane, skupo je gorivo, a sutra treba kupiti i seme i đubrivo, a nema prihvatljivog kredita za malog proizvođača i nema novca. Država ništa nije uradila, a Zakon o predžetvenom finansiranju nema efekata i nije zaživeo – veli Bugarin. – Kad se to poveže sa većim stepenom finalizacije kao što je proizvodnja mesa i mleka na malom gazdinstvu, onda imamo ponovo problem. To je sad toliko srozano da se ne ostvaruje prihod od proizvodnje mleka koji omogućuje barem prostu reprodukciju u toj proizvodnju, a kamoli da deo te proizvodnje treba uložiti u prolećnu setvu. Valja imati na umu i to da će mnogo kasnije zasejane pšenice verovatno biti problematična kada je reč o broju biljaka, kao i to da je kukuruz nedovoljno cenovno vrednovan i da izvoza Dunavom nije bilo zbog leda. Seljački kukuruz u maju izlazi iz koševa ali treba obaviti setvu dva meseca pre toga. Sve u svemu, u velikom smo problemu kada je reč o agrotehnici.  

Uz sve to, poljoprivrednici sad treba da budu spremni i na provere jer, kako kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije, inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom, organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustavi vozilo.

„To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene, to je kažnjivo“, rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Objašnjava da su izmene u kontroli porekla i kvaliteta obuhvatile sve manjkavosti koje su uočene tokom kontrole 2016. godine. Cilj je, kako kaže, da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo a istovremeno država suzbije crno naftno tržište.

S. Gluščević