banner-image

Dobar dan, domaćine: U poljoprivredu se ozbiljno ulaže

Ove godine uvećali smo podsticajne mere Pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu na više od osam milijardi dinara, što je pokazatelj da će se ove godine u zemlju
ozbiljno ulagati – rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marko Rovčanin tokom naučno-stručnog savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan, domaćine” koje je počelo, a održava se i danas. Savetovanje se odvija na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Direktorka Departmana Dragana Latković kaže da je to najveće okupljanje poljoprivrednika u regionu, a osim ratara, okupili su se i stručnjaci, profesori, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz celog regiona. Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica napominje da je zemlja naš najvažniji resurs koji nije umnoživ, a da je rezultat ovog savetovanja poruka poljoprivrednicima kako da povećaju svoje prinose i ostvare bolje finansijske rezultate.

Marko Rovčanin je upravo zato uputio prisutne u programe ulaganja u poljoprivredu, odnosno bespovratna sredstva, kredite, fondove i druga davanja.

– Svi treba da se raspitaju za mere podrške, a to mogu uraditi i lično u Pokrajinskom sekreterijatu. Noviteti vezani za podsticaje jesu start-ap konkursi za mlade poljoprivrednike, odnosno nosioce poljoprivrednih gazdinstava od 18 do 40 godina – kazao je Rovačanin, i dodao da je novost je da u trenutku apliciranja na konkurs ne moraju imati registrovano gazdinstvo, odnosno mogu biti u toku upisivanja.

Poljoprivrednike je zanimalo da li je dokumentacija pri apliciranju na konkurse komplikovana, na šta im je rečeno da je papirologija svedena na minimum.

Peto savetovanje obuhvatilo je raznovrsne panel-diskusije, a osim punog amfiteatra, gosti su bili smeštetni u tri učionice, u kojima su savetovanje pratili na projektorima. Pšenica kao glavna tema i pitanje koliko je hektara posejano kod nas, ali i zašto je mala cena, izazvala je polemiku, ali ništa manje žučnu od teme da li treba ili ne treba zaoravati žetvene ostatke. Mogle su se čuti oprečne ocene, a nakon prezentacije dr Milana Martinova, profesorka Dragana Bogdanović rekla je da svaki student Poljoprivrednog fakulteta zna da žetvene ostatke treba zaorati, ali toliko da zemlja diše.

Noviteti na Produktnoj berzi, ali i gajenje alternativnih njivskih biljki takođe su privukli veliku pažnju slušalaca. Direktorka Departmana rekla je da su na molbu Pokrajinskog sekretarijata napravili i priručnik jer se mnogo ljudi interesovalo baš za tu temu.

Skup se organizuje uz pomoć Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a danas će o podsticajima, subvencijama i novim merama i primeni zakona govoriti i ministar Branislav Nedomović.

IPARD u Srbiji

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović i direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat pričali na savetovanju „Dobar dan, domaćine” o IPARD-u.
– Očekujemo da će poljoprivrednici moći da konkurišu za IPARD sredstva krajem ove godine, a do sada je oko 6.000 poljoprivrednika prošlo obuku za pripremu dokumentacije – kazao je Janjatović, i dodao da svi koji žele da konkurišu za evropski novac pre toga moraju dobro da se pripreme i prikupe svu neophodnu dokumentaciju, a da pomoć potraže od Poljoprivredne stručne službe i predstavnika svojih opština.

(Dnevnik)