banner-image

Zemlja koju su pojeli skakavci

Ono što se dešava s državnim oranicama i propisima koje najavljuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sada već postaje prava smejurija Nit’ on zna odakle je stigao, nit’ kuda ide.

Gostujući nedavno na još jednom skupu poljoprivrednog uduženje  Nedimović je najavio fenomenalni i nikada do sada viđeni rasplet priče o prodaji zemlje strancima. A raspelet je ukratko sledeći: zemlju ćemo prodavati i to će biti u korist naših seljaka. Ministar kaže da treba samo da se utvrde rokovi koliko će dugo neko morati da ima prebivalište ili registrovanu firmu u Srbiji da bi mogao da postane vlasnik naših oranica.

Ovo je verovatno bila skrivena kamera i ministar se šalio. Naravno, kad Arapi i ini maheri pokupuju sva poljoprivredna preduzeća u Srbiji, onda će se tražiti dužina prebivališta u ovoj zemlji. Samo da se proda PKB…

Šta ovaj čovek zaista priča? I on i svi oni demagozi koji godinama trube o zabrani prodaje njiva strancima. A sada ni da pisnu.

Po sadašnjim sumanutim zakonima koji važe već deceniju i po i po kojima je srpska poljoprivreda devastirana, stranci u Srbiji mogu da kupe 200.000 hektara  pa i pola miliona hektara oranica ali ne mogu da kupe dva hektara. To svi već jednom da utuve. I svi se prave blasavi, deceniju i po i pričaju priče o strancima i našim njivama.

E kad Arapi ili Kinezi kupe što su naumili i od onoga što je ostalo i to bez potrebe da imaju prebivalište u Srbiji, onda će biti uvedena potreba da se prebivalište ima. Onda može Nedimović da uvede rok i od 100 godina i ništa se značajnije promeniti neće.

Naše njive su pojeli skakavci i to oni politički u saradnji s kvazipaorskim udruženjima i kvazistručnjacima i priča se samo nastavlja.

Da li je problem što će neki Francuz ili Austrijanac doći u Srem ili Mačvu i kupiti dva hektara, a nije problem što arapski, kineski ili hrvatski tajkuni mogu da kupe poljoprivredno preduzeće i s njim desetine hiljada hektara? I ne samo to. Taj ko kupi preduzeće može da kupuje i njive paora – hektar po hektar.

Da li je moguće da su nam toliko isprani mozgovi i da decenijma nasedamo na prazne piče jeftinih populista? Od početka privatizacije do dana današnjeg.

Što su oni vojvođanski paori onomad blokorali drumove, a sada ćute ? To je ključni dokaz da je velika zloupotreba državne zemlje zajednični poduhvat politike, tajkuna i takozvanih velikih poljoprivrednih proizvođača sakrivenih iza raznih paorskih udruženja. Kako se promeni vlast, tako se tajkuni i silni paori samo prešaltaju. Na strance povika, a ova družina kožu dere.

Ako nije problem da stranac kupi 200.000 hektara, što je problem da kupi dva jutra? Samo to da se objasni pa smo mirni.

Milovan Lukić