banner-image

Nedimović: Brzo ćemo rešiti PIO dugove

Vrlo brzo se može očekivati rešenje problema dugova poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje koji su oko 185 milijardi, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Nedimović je novinarima, u Privrednoj komori Srbije (PKS), kazao da je jedna od ideja za rešenje tog problema da kamate budu otpisane, a dugovi reprogramirani, ali da će se konačno rešenje znati tek posle dogovora sa Ministarstvom finansija, sa kojim se već razgovara o tome.

„Veliki deo duga poljoprivrednika za doprinose za PIO koji su 155 milijardi, a za zdravstveno osiguranje 30 milijardi, su kamate koje su se godinama množile“, naglasio je Nedimović.Ministar je negirao da su pokrenute hipoteke za te dugove poljoprivrednika, naglašavajući da mu je u Poreskoj upravi rečeno da se te hipoteke odnose za neplaćeni PDV.

„Po osnovu doprinosa za PIO još nisu pokrenute hipoteke, već su date samo opomene“, kazao je Nedimović i dodao da treba razlikovati zaloge po osnovu doprinosa i po osnovu PDV-a.Nedimović je dodao da je ideja da se napravi priča vezana za penzijsko-invalidsko osiguranje na osnovu poljoprivrednog dohotka koji se napravi na jednom gazdinstvu i da se tačno opredeli odakle je potreba za obavezno PIO osiguranje, a gde je granica dobrovoljnosti.

„Ne želimo da teramo ljude koji imaju pola ili jedan hektar da ulaze u čitav sistem, ako to ne žele“, rekao je Nedimović i dodao da mu je neverovatno da je neko pre 10 ili 11 godina imao ideju da isto može da plaća doprinose neko ko ima jedan hektar i onaj ko ima 100 hektara.

(Tanjug)