banner-image

Otvoren konkurs za zakup državnih njiva na 30 godina

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije objavilo je danas javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina, investitorima koji će se baviti stočarstvom i prerađivačkom industrijom. Zemljište će se izdavati uz saglasnost lokalnih samouprava.

Uslovi za podnošenje zahteva su da je plan ulaganja u nova osnovna sredstva a koja se ne odnose isključivo na ratarsku proizvodnju u iznosu najmanje 3.000 evra po hektaru, odnosno da je vrednost ukupne investicije najmanje 500.000 evra.

Prve godne u periodu od tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom ugovora investitor je obavezan da uloži najmanje 30 odsto vrednosti investicije.

U lokalnim samoupravama koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini vrednost investicije može biti i manja od 500.000 evra.

Posebni kriterijumi su reference podnosioce zahteva, vrsta i iznos investicije, broj novih radnih mesta, doprinos poboljšanju konkurentnosti poljoprivredne poizvodnje, uticaj na rast izvoza, doprinos razvoju lokalne samouprave i mesto registracije podnosioca zahteva.

Rok za dostavljanje zahteva i dokumentacije je 15. mart 2017. godine. Komisija će razmatrati zahtev i investicioni plan podnosioca zaheva u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva.

Prema rečima ministra Branislava Nedimovića, svako poljoprivredno gazdinstvo koje želi da investira moći će da se registruje kao pravno lice i predloži biznis plan koji će biti ocenjivan na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma.

On je dodao da će i lokalne samouprave imati kontrolnu funkciju, pa se tako oni projekti koje opštine ne žele na njihovom prostoru neće implementirati.

„Najvažnije je da pravimo dodatu vrednost na poljoprivrednom zemljištu i da razvijemo prerađivačku industriju. Bez toga ćemo i dalje prodavati jeftino, a kvalitetno i nećemo imamo nikakve velike koristi od toga“, rekao je ministar Tanjugu.

Istakao je da Srbija mora da razvija prerađivačku industriju, koja do sada nije bila čak ni u drugom, već u nekom dvadesetom planu.

(Agencije)