banner-image

Španci, svetski asovi u navodnjavanju, zalivaju i vojvođanske njive

Da već tri decenije svojski ne ulaže u industriju sistema za navodnjavanje, Španija sigurno ne bi bila jedna od najznačajnih zemalja u agrobiznisu Evrope i svetski uzor u vodoprivredi, sa preko 60 odsto navodnjavanih oranica. Špancima je pošlo za rukom da pod zalivne sisteme stave 3,7 miliona hektara, što i ne čudi ako se ima u vidu to da više od četrdeset španskih proizvođača opreme za navodnjavanje godišnje ostvari prodaju vrednu preko dve milijarde evra.

Svetski lideri u navodnjavanju odnedavno zalivaju i vojvođanske oranice i to bezmalo 400 hektara. Zahvaljujući novosadskoj kompaniji “Agromondo” na parcelama u Vojvodini postavljeni su veliki sistemi za zalivanje španskog proizvođača “Chamsa – Chamartin Grupa S.A”, jednog od vodećih na globalnom nivou. Takozvani lineari i pivoti španske kompanije mogu se videti na njivama diljem Bačke i Banata.

Kako je grupa novinara iz Srbije, koja je u organizaciji Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu obišla proizvodnju u kompaniji “Chamsa” imala priliku da čuje, ova svetski priznata firma izuzetno je zadovoljna saradnjom sa “Agromondom” i namerava da “pokrije” i nove površine kod nas.

-U Vojvodini imate idealne uslove za poljoprivrednu proizvodnju, a uz upotrebu novih tehnologija u navodnjavanju i povećanje navodnjavanih površina, te mogućnosti dobijaju  nemerljive razmere. Stručnjaci naše kompanije voljni su da prenesu iskustva poljoprivrednicima u vašoj zemlji. Proizvođači sistema i opreme za navodnjavanje uglavnom su opredeljeni za jednu vrstu proizvodnje – ili za pivote, ili za sisteme kap po kap ili za prskanje. Mi radimo sve i u svim segmentima, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i implementaciji sistema kvaliteta postižemo odlične rezultate i stalno povećavamo izvoz – kazali su nam domaćini u “Chamsi”, predstavivši nam “Urapivot” sistem na njivama u okolini Madrida, s kojim se, kako su nam rekli i poljoprivrednici koji useve navodnjavaju njime, postiže značajna optimizacija proizvodnje, distribucija vode od bezmalo 90 odsto, a u svakom momentu se preko kompjutera ili smart telefona jednostavno može sve držati na oku.

– Elementi sistema su zamenjivi, što olakšava montažu i kasnije funkcionisanje, a to smanjuje ukupne  troškove. Sve komponente su pocinkovane, otporne na koroziju, što “Urapivot” čini jednim od najpouzdanijih i najtrajnijih sistema na tržištu – kažu u španskoj kompaniji.
U “Chamsi” s ponosom ističu tradiciju dugu gotovo pola veka, ali i to što su učestvovali u projektima za navodnjavanje kojima su upravljali Svetska banka, FAO, Inter-američka razvojna banka… Kako kažu, godišnje ostvare promet od oko 25 miliona evra, a najveći deo – čak 70 odsto  proizvodnje izvoze.  

Novosadski “Agromondo” sarađuje sa kompanijom “Chamsa” od 2012. godine. Inače, novosadska firma sarađuje sa brojnim inostranim kompanijama, proizvođačima  poljoprivrednih mašina i opreme, a zajedno sa  španskom firmom na vojvođanskim poljima postavlja velike sisteme za navodnjavanje.

-U saradnji sa firmom “Chamsa” godišnje postavimo sistema vrednih oko 300.000 evra. Svi su na velikim parcelama. Do sada smo instalirali tridesetak pivota – u Perlezu, Staparu, Somboru, Bačkom Brestovcu…Lane smo, recimo, postavili tri sistema u Bačkom Brestovcu u vrednosti 150.000 evra. Ukupno navodnjavaju oko 200 hektara, nekoliko poljoprivrednih kultura. Najvećim od ta tri sistema prošle godine je, na primer, navodnjavana semenska proizvodnja kukuruza – kaže menadžer kompanije “Agromondo” Siniša Đurica i ističe da je “Chamsa” vodeći svetski proizvođač aluminijumskih cevi za navodnjavanje.

Za 50 hektara 40.000 evra

Kako nam je rečeno u kompaniji “Chamsa” pivot koji navodnjava površinu do 50 hektara košta oko 800 evra po hektaru, dakle, 40.000 evra. Reč je o standardnom modelu, sa elektronskim sistemom ali bez komjuterske kontrole. Uz kompjuter staje oko 43.000 evra, kažu u “Chamsi”.

Dodaju da kupcima nude prsonalizovanu uslugu i da su najprecizniji kada je o iskorišćenosti vode reč – ne troši se ni kap viška.

S. Gluščević