banner-image

Drašković i zvanično preuzeo Vršačke vinograde

Kompanija Svislajon iz Beograda je saopštila da je danas potpisala ugovor o kupovini Vršačkih vinograda u stečaju i isplatila izlicitiranu cenu od 575 miliona dinara.

„Od danas Vršački vinogradi nisu u stečaju. Dobili su vlasnika, odnosno domaćina koji će odmah pokrenuti programe razvoja vršačkog vinogradarstva“, navodi se u saopštanju.

Istaknuto je da će proces obnove Vršačkih vinograda i vršačkih podruma trajati tri godine, čime će Vršački vinogradi postati „vodeći u proizvodnji čuvenih vršačkih vina u celoj regiji“.

„Otvorena su vrata zapošljavanja za poštene, savesne i vredne, kako radnike tako i stručnjake, koji će se odmah uključiti u razvojne programe Vršačkih vinograda“, najavila je kompanija Svislajon koja je deo koncerna Svislajon Takovo u vlasništvu Rodoljuba Draškovića.

Početna cena na licitaciji za Vršačke vinograde bila je 480 miliona dinara, što je polovina procenjene vrednosti tog kombinata.

Prodaja Vršačkih vinograda je pokupašavana tri puta, putem tendera.

Podsetimo, “Vršački vinogradi” su se našli u stečaju nakon neuspešnog pokušaja privatizacije, u julu 2013. godine. Agencija za privatizaciju je posle toga raspisala tender i izabrala jedinog ponuđača, kinesku kompaniju „Guan nan”. Nudili su 5,3 miliona evra za kompaniju čija je vrednost bila procenjena na 29 miliona evra. Uz Kineze takmičili su se i biznismeni Miodrag Kostić i Mile Dragić ali je samo “Guan nan” bio u mogućnosti da uplati depozit. Međutim, Kinezi nisu potpisali ugovor o preuzimanju “Vršačkih vinograda” sa tadašnjom Agencijim za privatizaciju, niti su uplatili licitiranu cenu od 5,3 miliona evra, a bilo je žalbi da se postupak provodio uz puno nezakonitosti.

(Agrosmart)