banner-image

Repi skrojili lanjsku cenu – 35 evrocenti

Ovogodišnju proizvodnju šećerne repe šećerane će ugovarati pod istim uslovima kao i prošle godine, odnosno po 35 evrocenti za kilogram repe.

Radovan Minić iz Sivca repu seje više od 30 godina i zadovoljan je ponuđenom cenom, a prošle godine na nekim njivama imao je prinos i 87 tona po hektaru.

“Planiram ovog proleća da posejem 40 hektara, do sada sam već ugovorio setvu na 30 hektara. Obezbedio sam seme i zaštitu. Sada čekam da vidim da li će biti licitacije državne zemlje, kako bih na njoj sejao ostale ratarske kulture, dok bi svoju zemlju ostavio za šećernu repu. Repa se ne može sejati na državnim njivama jer je to ispoštena zemlja. Izdaje se na godinu dana i svi idu na samo da skinu rod bez ulaganja u zemlju”, kaže Minić.

Od setve repe neće odustati ni drugi proizvođači koji slatki koren seju godinama, a ono što ih opredeljuje je ponuđena cena.

“Prošle godine cena je bila dobra, jer su i prinosi bili vrhunski. Ako dobro rodi i ove godine biće dobro, ali ako nas pogodi neka loša godina onda nas ni ove cena repe neće izvući. U svakom slučaju repu ću sejati”, kaže Antun Delija poljoprivrednik iz Sombora.

Površine pod repom neće smanjivati ni Antun Fratrić iz Nenadića.

“Posljednjih desetak godina repu sejem svake godine. Od pet do 12 jutara. Lane je bila isplativa, ali meni je problem bio što su mi sa iste gomile repe nečistoću računali od 16 do 52 posto”, kaže Fratrić.

Šćerena Crvenka kojoj je Sombor i okolina značajno sirovinsko područje ove godina planira setvu na oko 24.000 hektara, što sa prinosom od 60 tona po hektaru znači preradu oko 1,5 miliona tona repe.

“Uslovi koje poljoprivrednici mogu da očekuju su korektni, kao što su bili i prošle godine. To se odrazilo i na njihov profit. U jednoj rodnoj godini sa cenom od 35 evra po toni plative repe mogli da ostvare bruto prihod od 2.500 evra. Naše procene su da im je čist profit bio od 1.000 do 1.500 evra po hektaru”, kaže Milan Martić, direktor sirovinskog sektora Šećerane Crvenka.

Kako je rečeno na savetovanju o proizvodnju šećerne repe u Poljoprivredno stručnoj službi Sombor setvu treba obaviti tokom druge i treće dekade marta. U regionu zapadne Bačke repa je prošle godine bila zasejana na više od 8.000 hektara, vremenski uslovi su bili diobri za ovu proizvodnju, pa je prosečan prinos bio 75 tona po hektaru.

(RTV)