banner-image

Vlada Srbije otvorila vrata Tenisu

Sve prepreke za dugoočekivanu investiciju nemačke kompanije Tenis otklonjene su nakon što je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina za investitore u stočarstvu.

Uprkos negiranju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je javni poziv pisan za Tenis, analiza Insajdera pokazuje da uslovi zakupa koje je ministarstvo propisalo odgovara ranije objavljenim zahtevima nemačke kompanije.

Opšta merila za ocenu investicionog plana su da se radi o ulaganju u nova osnovna sredstva u iznosu od najmanje tri hiljade evra po hektaru, odnosno najmanje 500.000 evra ukupne investicije, u periodu do tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom predviđenom ugovorom.

Ovi uslovi zakupa omogućuju Tenisu da započne izgradnju farmi na velikim građevinskim i poljoprivrednim površinama neophodnim za ostvarivanje njihovog investicionog plana.

Nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićemu septembru 2016, predstavnici Tenisa su kao uslov za izgradnju farmi naveli prostor od 15 hektara građevinskog zemljišta i oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vlada Srbije dolazak nemačkog giganta već dve godine najavljuje kao investiciju koja će Srbiju konačno ”vratiti na poljoprivrednu mapu Evrope“.

Ipak, i pored potpisanog memoranduma o saradnji i mnogobrojnih sastanaka premijera Aleksandar Vučića sa predstavnicima nemačke kompanije, zvaničan ugovor još nije potpisan niti je javnost obaveštena o tome u kojoj je fazi investicija.

Andre Filštete, portparol Tenisa, odbio je da potvrdi za Insajder.net kada i gde će početi izgradnja prvih farmi za proizvodnju svinjskog mesa.

”Trenutno smo i dalje u procesu planiranja. Čim budemo u mogućnosti obavestićemo vas o tome,“ rekao je za Filštete za Insajder.net.

Prema analizi Insajdera, uprkos tome što nema zvaničnih potvrda, Vlada Srbije, bez medijske pompe, detaljno priprema teren za dolazak nemačkog investitora.

Tenis startuje u Zrenjaninu

Prva Tenisova farma za proizvodnju svinjskog mesa prema svemu sudeći biće u Zrenjaninu na građevinskoj parceli u ”Banatskom Despotovcu“.

Gradska opština Zrenjanin krajem prošle godine objavila je da će se upravo na toj parceli površine 23,89 hektara izgraditi farma za tov svinja u zaokruženom ciklusu proizvodnje i da će se za priplod koristiti 2.500 krmača, koje će uz najmoderniju tehnologiju omogućiti godišnju proizvodnju od oko 70.000 tovljenika.

Gotovo identični podaci se navode u Memorandumu o razumevanju koji je Vlada Srbije potpisala sa Tenisom u aprilu 2015.

Takođe, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić u novembru 2016. je najavio investiciju Tenisa vrednu više od 22 miliona evra.

”Nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes,“ rekao je Janjić.

S obzirom da opština Zrenjanin sprema zemljište po nalogu ministarstva poljoprivrede, novinari Insajdera su pitali ministarstvo da li se u Zrenjaninu gradi prva Tenisova farma, međutim, do objave teksta nismo dobili odgovor.

Nemački mediji: “Robovski” uslovi u Tenisu

Kompanija Tenis jedan je od najvećih evropskih proizvođača mesa. I danas je porodična kompanija koja je izrasla iz male klanice koja je osnovana 1971. godine. Prema podacima nemačkih medija kroz klanicu kompanije u 2015. prošlo je čak 16 miliona svinja, a godišnji promet procenjuje se na 6, 3 milijade evra.

Kompanija je više puta punila stupce nemačkih medija, a najčešće je opisivana kao mesto gde je zaposlen veliki broj radnika iz istočne Evrope bez ugovora u “robovskim” uslovima za rad. Kako su navodili mediji, Tenis je veliki broj radnika zapošljavao preko agencija, pa su otvarane istrage zbog sumnje da je na taj način izbegavano plaćanje poreza.

Tokom 2011. vlasnik kompanije Klarens Tenis i devet direktora kažnjeni su na sudu sa ukupno 2, 8 miliona evra zbog prevare sa pakovanjima mlevenog mesa u koje je stavljana manja količina od naznačene. Tužilaštvo je u ovom slučaju tražilo čak 350 miliona, ali je u slučaju postinuta nagodba.

Nemački Špigl izveštavao je krajem prošle godine da je Tenis izbegao kaznu od 128 miliona evra koju je trebalo da plati zbog kršenja antimonopolskih propisa i dogovaranja cene mesa sa drugim proizvođačima. Tenis je naime nakon presude ugasio dve ćerke firme pre kojih je poslovao, pa je po nemačkim zakonima slučaj zatvoren.

Špigl navodi da Klarens Tenis ima imovinu vrednu 1, 1 milijardu evra. Član je nadzornog odbora fudbalskog kluba Šalke 04.

Komisija daje poslednju reč o zakupu

Prema zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Komisija za davanje saglasnosti na zakup poljoprivrednog zemljišta ima diskreciono pravo da odluči koji investitor će dobiti pravo zakupa.

Prema rešenju Ministarstva poljoprivrede, Komisiju čine: Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dušan Vujović, ministar finansija, Goran Knežević, ministar privrede, Dragan Milić, posebni savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine i Nenad Katanić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

(insajder.net)