banner-image

Lane vraćeno 10.000 otetih hektara

Skoro 10.000 hektara zemljišta vraćeno je restitucijom prošle godine starim vlasnicima, a predlog izmena i dopuna zakona bi ubrzao proces vraćanja imovine, izjavio je danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

„Trenutno, restitucija je ograničena sadašnjim zakonom, na primer, kada na području jedne katastarske opštine nema više slobodnog zemljišta, zakon ne dozvoljava da se poljoprivredno zemljište koje pripada drugom delu naselja, vrati bivšem vlasniku“, rekao je Sekulić za Mađar so (Magyar szo).

Sekulić je kazao da postoji dovoljan broj zemljišta u javnoj svojini, tako da to ne bi bio veliki „udarac” na javni budžet.

„Svaki parametar ukazuje na to da zakon treba menjati u skladu sa predlozima, imovina treba da bude vraćena od ljudi od kojih je država oduzela. Što se objekata tiče, tu je drugačija situacija, nemoguće je ponuditi zamenu jer Srbija za to nema kapaciteta, ali što se tiče zemljišta i šuma sigurni smo da rešenja ima“, rekao je on.

Na pitanje kada se može očekivati izmena zakona, Sekulić je kazao da to „nije do njih“.

„U oktobru smo završili izmene i poslali ih vladi. Zaista nema razloga da se predlog ne usvoji, nikome ne bi nanelo štetu. Ljudima bi brže i lakše bila vraćena imovina“, rekao je Sekulić.

(Magločistač)