banner-image

Pančevački ratari: Država na paorima trenira strogoću

Država naplaćuje poljoprivrednicima na svakom utrošenom litru dizel goriva preko poreza na dodatu vrednost, taksa i akciza 80 dinara i tera ih da ga nabavljaju jeftinije u okolnim zemljama, a sada preti kaznama do 500.000 dinara, ako nije po standardu, saopštilo je danas Udruženje poljoprivrednika „Pančevački ratari“

„Pojačavaju strogoću prema poljoprivrednicima, prete nam inspekcijskim terorom i naplatom najstrožih kazni od 200.000 do 500.000 dinara ukoliko nam u rezervoarima traktora nađu dizel gorivo koje nije po propisima“, saopštili su ratari, a prenela agencija Beta.

Ističe se da su subvencije poljoprivrednicima smanjene na minimum i umesto da država podstiče razvoj poljoprivrede otvara prostor strancima da od septembra jeftino kupe zemljište u Srbiji.

„Zemljište je već napadnuto posle objavljivnja poziva o davanju u zakup investitorima koji žele da ulažu u stočarstvo i prehrambenu industriju“, upozorili su „Pančevački ratari“.

To udruženje je ocenilo da su ratari u bezizlaznom položaju „jer ih osim stranih faktora ugrožava i sopstvena država koja se ponaša prema poljoprivrednicima tako sramno da je to nezabeleženo i sve više poprima elemente ekonomskog genocida“.

Vlada Srbije je 24. januara donela Uredbu o dopuni Uredbe o obeležavanu (markiranju) derivata nafte i Uredu o izmeni i dopuni Uredbe o monitoringu kvaliteta derivata nafte i biogoriva kojima je omogućeno da inspektori kontrolišu kvalitet goriva i poljorivrednicima u rezervoarima traktora.

Ukoliko utvrde da dizel gorivo ne odgovara standardima kazne za poljoprivrednike su od 50.000 dinara do 500.000 dinara.