banner-image

Poljoprivrednoj školi od EU 200.000 evra

Poljoprivredna škola u Zrenjaninu obezbedila je finansijska sredstva u vrednosti od oko 200 hiljada evra iz projekta podrške Evropske unije. Na taj način obezbeđena je savremena mehanizacija i oprema koju će učenici koristiti u praktičnoj nastavi.

Slobodan Vučetić iz Taraša je učenik četvrte godine, znanje koje ovde dobija, kaže, primenjuje i na porodičnom gazdinstvu.

„Moja porodica se bavi poljoprivredom dugo godina i ja sam u Poljoprivrednoj školi da usavršim svoje znanje i nastavim porodičani posao“, kaže Slobodan Vučetić, učenik.

„Sa ovim novim mašinama stičem nova znanja. Moji se bave poljoprivredom, mi imamo povrtarske kulture , a puno toga sam tu naučio u Poljoprivrednoj školi“, kaže Peter Čordaš, učenik.

Kako je objašnjeno, od 49 poljoprivrednih škola u Srbiji koje su dobile priliku da učestvuju u ovom projektu podrške Evropske unije, njih deset je obezbedilo sredstva za neophodnu opremu i mehanizaciju.

„Još nije stigla sva oprema, nama će stići i traktor i stići će nam još dosta opreme za veterinarske kabinete. Ovo je najmodernije što postoji trenutno u toj sferi, a hoću da kažem da je stigla za sada freza, rotobaler, rasipač za mineralno đubrivo, pneumatske makaze. Stigla nam je još neka oprema koju ne možemo još da izložimo, zato što još nismo osigurali, a veoma je skupa. Sve je vezano za veterinarski kabinet“, ističe Milica Damjanović Tomin, direktorka Srednje poljoprivredne škole.

Ova škola već više puta je preko različitih projekata obezbedila neophodna sredstva za unapređenje nastave.

„Naravno i sve škole i sve ustanove i sportski klubovi imaće podršku grada Zrenjanina u pisanju projekata i u predfinansiranju. Naravno da je ovo sjajan primer i onoga što pričamo o dualnom obrazovanju. Ovde naša deca stiču odličnu praksu“, kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Poljoprivredna škola je kroz ovaj projekat obezbedila sredstva od oko 200 hiljada evra, a do sada je stigla oprema u vrednosti oko 50 hiljada evra.

(RTV)