banner-image

Država krije podatke o zemljištu i malverzacije teške milione evra

Republički geodetski zavod vešto, uporno i protivzakonito odbija da Mreži za restituciju dostavi podatke o tome koliko je zemljišta na teritoriji Srbije u vlasništvu države, odnosno koliko je zemljišta u javnom, privatnom, a koliko u društvenom vlasništvu, što otvara sumnju u malverzacije i kriminal kada je o državnoj svojini reč, ukazuju u Mreži.

Ni nakon četiri meseca otkako je Poverenik za informacije od javnog značaja dao rešenje kojim je Republičkom geodetskom zavodu naloženo da u roku od osam dana dostavi Mreži za restituciju u Srbiji podatke o površinama zemljišta ne teritoriji Republike Srbije, te informacije nisu date. Mreža je stoga danas uputila Vladi Srbije Inicijativu za izvršenje ovog rešenja i adekvatno kažnjavanje odgovornih za „skandalozno kršenje zakona od strane RGZ“.

-Vladu smo podsetili da RGZ skriva podatke godinama, da se iza skrivanja tih podataka po pravilu prikrivao masovni kriminal sa državnom svojinom, koji je razotkrivan skoro isključivo u postupcima restitucije, te da se posledice po budžet Republike Srbije zbog gubitaka nastalih između ostalog i skrivanjem podataka o javnoj svojini mere stotinama miliona evra na godišnjem nivou. Ovo je naročito izraženo kod poljoprivrednog zemljišta – navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Mreže za restituciju Bogdan Veljković. – Ovom prilikom, upoznali smo Vladu i sa negativnim posledicama netačnih i lažnih podataka koje RGZ objavljuje u Javnom Registru Prometa nepokretnosti, koji je dužan da vodi od septembra 2009. godine, a čije izvore ponovo kršeći Zakon, RGZ odbija da dostavi Mreži za restituciju.

Mreža navodi da je samo u jednom slučajnom uzorku izabranih šest prometa nepokretnosti na beogradskoj opštini Stari grad identifikovala dva prometa koji su nepostojeći i odnose se na nekretnine njenih članova koje nikada nisu prometovane, a cena poslovnog prostora na toj opštini u ulici Kralja Petra je manja od 1.000 evra po kvadratnom metru.

– Uzimajući u obzir činjenicu da izvori ovih informacija mogu biti samo poreska uprava, kao i javni beležnici, skrivanjem izvora podataka u konkretnom slučaju, RGZ posredno baca sumnju i na moguće zlooupotrebe i evidenciju netačnih podataka i kod ovih nosilaca javnih ovlašćenja. Od Vlade smo zatražili da hitno preduzme mere iz svoje nadležnosti, i da nas o tome pismeno obavesti – dodaje se u saopštenju. 

(Agrosmart)