banner-image

Još jedna povlastica za NIS po sporazumu iz 2008?

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući Naftnu industriju Srbije.

„Ekološka taksa na maziva i druge proizvode je zakonska obaveza koje niko nije oslobođen. Država mora da poštuje svoje zakone koje je sama donela i zato ćemo pokrenuti tužbe protiv svih komapnija koje ne ispunjavaju tu obavezu, uključujući NIS“, rekao je Nedimović za Blic od petka.

Ministar je rekao da se NIS poziva na odredbe sporazuma koji je 2008. potpisan s Rusijom, ali da će sud odrediti da li ih sporazum oslobađa plaćanja takse.

U NIS-u su za Blic rekli da ta kompanija nema dospelih neizmirenih obaveza, kao ni lokalnih taksi i naknada prema poreskim organima Srbije.

„Kompanija NIS svoje celo poslovanje zasniva na strogom poštovanju zakona“, naveli su u NIS-u.

List navodi da NIS ekološku taksu ne plaća od uvođenja tog nameta 2010. i da je državni budžet zbog toga oštećen za 1,5 miliona evra.

Predstavnici Srbije su 2008. pristali na brojne ustupke ruskoj strani zbog obećanja da će kroz Srbiju proći gasovod Južni tok. Prema istraživanju Insajdera, većinski udeo u NIS-u prodat je ruskom gigantu Gaspromu ispod svake cene, s pravom eksploatacije prirodnih rezervi nafte i gasa.

Međudržavnim sporazumom iz 2008, koji je iznad domaćih zakona, Srbija je pristala i na to da se na kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata. Tako je moguće da NIS i dalje plaća rudnu rentu od tri odsto na eksploataciju prirodnih rezervi nafte i gasa, dok za sve ostale važi renta od sedam odsto.

Insajder se posledicama naftno-gasnog aranžmana Rusije i Srbije bavio u serijalu Energetski nesporazum 2013.

(Insajder)