banner-image

Ko nije orezao voće neka požuri

Voćari koriste lepe dane i uveliko režu voće. Ovaj posao će trajati još petnaestak dana u zavisnosti od veličine voćnjaka.

Zimus je na području Vršca bilo niskih temepratura koje su se odrazile i na voće.

Miodrag Petričević ima preko 1000 stabala u svom voćnjaku i kaže da je deo sigurno smrzao. Kaže da je kruška dosta otporna i da su breskva i kajsija vise stradale. Ipak, temperature su bile i do -27 stepeni bez meteo zaklona, a sada rezidba treba da se prilagodi da ostane malo više grana i sačeka cvetanje kako bi se sagledala prva situacija do kraja.

U voćnjaku Bogice Vukana ima preko 5000 stabala voća, naviše jabuke, zatim kruške, šljive. Rast temperature ovih dana, nakon duge zime, je dobro došao, ali ne bi trebalo da bude još viša da voće ne bi krenulo. Zimus mu je izmrzlo nešto lanjskog roda jabuka, ali šteta nije bila velika. Ipak, kada govori o tržištu, prednost daje ovom voću.

“Jabuka ima najveći rod, cena je niska, kruška manje rodi, ali je cena visoka, šljiva je prošle godine bila malo jeftinija, ali je imala dobar rod tako da u proseku nije bilo loše”, kaže Vukan.

Stručnjaci Agrozavoda iz Vršca koji prati proizvodnju na ovom terenu kažu da svi uveliko rade rezidbu koja i nije mogla da se radi na temperaturama ispod nule.

“Imamo 15 do 20 dana da završimo rezidbu u optimalnom roku. Takođe, radi se đubrenje osnovnim đubrivima ko to do sada nije uradio. Još uvek za to nije kasno tako da se po kretanju vegetacije očekuje normalna godina”, rekao je Dejan Pantović, savetodavac PP Agrozavod.

Iako spoljna temperatura raste, popušta tek gornji sloj zemljišta 5 do 10 cm, pa će proći još neki period do početka funkcionisanja korena biljke. Na području Vršca, Bele Crkve, Plandišta i Kovina ima preko 1200 hektara voćnjaka, od čega najviše u Beloj Crkvi.

(RTV)