banner-image

Predstavljanje izveštaja o pregovorima o Poglavlju 27

Arhus centar Novi Sad organizuje u četvrtak, 2. marta, konferenciju na kojoj će biti predstavljen Treći godišnji izveštaj Koalicije 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama. Konferencija će biti održana u Medija centru Vojvodine u Zmaj Jovinoj ulici 3/1 u Novom Sadu u 10 časova.

Izveštaj o napretku Republike Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27 predstaviće Goran Sekulić iz Svetske organizacije za prirodu WWF, predstavnik Koalicije 27, i  Radoslava Stupar, predsednica Arhus centra Novi Sad.

Izveštaj Koalicije 27 plod je jednogodišnjeg praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru ovog poglavlja. Predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom  i boljem stanju u životnoj sredini. Izveštaj Evropske komisije pokazuje da se u rešavanju izazova u Poglavlju 27 nije mnogo napredovalo.

Koaliciju 27, koja je pripremila izveštaj, osnovalo je više organizacija civilnog društva 2014. godine sa ciljem da zajednički prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena (Poglavlje 27).

Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu da se jave Tijani Stojanović, zaduženoj za komunikacije ispred WWF-a na mejl – [email protected] ili telefon +38163287138. Za komunikaciju ispred Arhus centra zadužen je Branislav Vukotić, asistent u ACNS – [email protected], telefon: +38163549339.

(Agrosmart)