banner-image

Đurđevac: NIS postavio uređaje po njivama bez dozvole paora

Istraživanje novih izvora nafte i gasa koje Naftna industrija Srbije (NIS) sprovodi na teritoriji više vojvođanskih opština ovih dana izazvala je negodovanje pojedinih vlasnika privatnih njiva i nevladinih organizacija. Dok se o “misterioznim kutijama” koje su preplavile vojvođanski atar raspravlja na društvenim mrežama, predsednik Ekološkog pokreta Vrbas Ratko Đurđevac uputio protestnu notu prvom čoveku NIS-a Kirilu Kravčenku.

Đurđevac u otvorenom pismu Kravčenku traži prekid daljih istraživanja na teritoriji Vrbasa i Kule, ali i najavljuje da će zahtevati zabranu istraživanja na teritoriji cele Srbije jer država u kojoj je naftna kompanije “donator vlasti” nema ni moralnog integriteta ni nepristrasnosti da vrši nadzor nad projektom istraživanja novih izvora nafte i gasa.

“Uvaženi gospodine Kravčenko, perspektiva našeg života među naftnim bušotinama, naftnim isplakama, a potom na svežem trusnom području, nad ogromnim rupama koje ćete ostaviti iza sebe nikako se ne uklapa u našu viziju čistog Vrbasa za koju se borimo već gotovo 13 godina”, ističe se u otvorenom pismu Ekološkog pokreta prvom čoveku NIS-a.

Pominjući naftnu isplaku, Đurđevac je podsetio na prvo otvoreno pismo koje je uputio Kravčenku u vezi sa slučajem lagerovanja naftne isplake na komunalnoj deponiji u Vrbasu, a o kojoj je VOICE u više navrata pisao.

Otimanje prirodnih bogatstava i ugrožavanje životne sredine

“Da ste skloni ne transparentnim i ad-hok rešenjima, uverili smo se i u Vrbasu početkom 2014. godine ‘zatrpavanjem’ dela naše deponije sa nekoliko hiljada tona ‘otpadne smese’ sa vaših naftnih isplaka koja je krišom izbačena na samo 20 do 50 metara od vodozahvata poljoprivrednog preduzeća koje iz njega crpi vodu za navodnjavanje 1.600 hektara poljoprivredne zemlje i sa koje primarno hrani veliku farmu goveda i mlekaru najveću u regionu srednje Bačke! Za tu uslugu platili ste javno-komunalnom preduzeću u Vrbasu određenu svotu novca. Jeste li sigurni da su građani Vrbasa i svi ostali konzumenti vrbaske mlekare dobili satisfakciju za zdravstvene rizike u koje ste ih sebično ubacili, bez njihove volje i znanja?”, naveo je Đurđevac koji je, kako je pisao VOICE, povodom ovog slučaja bio pozvan na zatvoreni sastanak sa predstavnicima NIS-a i lokalne samouprave u Vrbasu.

Predsednik vrbaskog EP ukazao je da NIS za najnižu rudnu rentu u regionu građanima Srbije ne uzvraća, već otima prirodna bogatstva i pravo na čistu životnu sredinu. Đurđevac smatra da bi se zbog ovoga energetski sporazum Srbije i Rusije mogao u skorijoj budućnosti proglasiti “izdajom nacionalnih interesa, a odgovorna lica u sadašnjoj i bivšoj vlasti naći pred licem pravde.

Da podsetimo, polovinom 2015. godine u Vrbasu je predstavljen projekat 3D seizmičkih ispitivanja u opštinama Srbobran, Bečej, Žabalj, Temerin, Bačka Palanka i Mali Iđoš.

“Za navedene radove NIS poseduje sve dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa, NIS će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remeti svakodnevni život i rad meštana na teritoriji opština u kojima će se radovi izvoditi“, rečeno je tokom sastanka u Vrbasu.

Prilikom predstavljanja ovog projekta, stručnjaci iz NIS-a saopštili su da će svi radovi biti izvođeni u saglasnosti sa vlasnicima i korisnicima parcela čiji se posedi nalaze na trasama duž kojih će se snimanja izvoditi, te da će biti “obavešteni o planskim istraživanjima i ukoliko su saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed”.

Međutim, Ištvan Nađi iz Kule jedan je od onih koji se iznenadio kada je pre nekoliko dana zatekao više “misterioznih kutija” u svojoj njivi.

“Sreo sam jednog radnika NIS-a koji mi je samo rekao da smem da ih pomerim ako mi smetaju i potom da ih vratim na mesto. Njiva je moja, a niko mi nije ni najavio, niti me je pitao za mišljenje. Ista stvar je i sa drugim vlasnicima. Niko ih nije pitao, niti nam je iko objasnio o čemu se radi”, kaže Nađi.

Čemu služe “misteriozne kutije”?

Inače, 3D seizmičko istraživanje sprovodi se u cilju otkrivanja potencijalnih ležišta nafte i gasa nakon kojeg sledi geofizičko istraživanje. Misteriozne kutije predstavljaju uređaj sa savremenom bežičnom tehnologijom.

Prilikom predstavljanja projekta, ukazano je da su uređaji bezbedni po okolinu i zdravlje ljudi, ali i da uređaj i njihovi delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja. Kako bi sprečili eventualnu štetu, iz NIS-a su poručili i da su uređaji pod kontinuiranom GPS kontrolom te da u svakom trenutku postoji mogućnost njihovog lociranja.

Ranka Ivanoska (Autonomija)