banner-image

EU u 2016. oborila izvozni rekord

Godišnji izvoz prehrambenih proizvoda Evropske unije je u prethodnoj godini dosegao novi rekordni nivo sa 130,7 milijardi evra, što je za 1,7 milijardi evra više u odnosu na 2015. godinu, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Najveća povećanja izvoza bila su prema Sjedinjenim Američkim Državama (za 1,26 milijardi evra) i Kini (za 1,06 milijardi evra). Istovremeno je uvoz prehrambenih proizvoda u EU opao za 1,5 odsto, odnosno na 112 milijardi evra. Ovo prirodno dovodi do povećanja trgovinskog suficita od 18,8 milijardi evra kada su prehrambeni proizvodi u pitanju, u odnosu na suficit od 15,3 milijardi evra u 2015. godini.

Sektor prehrambene proizvodnje je tako u 2016. godini činio 7,5 odsto ukupne robe koja je izvezena iz EU, odnosno 6,6 odsto ukupne robe uvezene u EU. Sa suficitom od 18,8 milijardi evra ovaj sektor u veoma velikoj meri doprinosi ukupnom ostvarenom trgovinskom suficitu EU koji je u 2016. godini iznosio 39,3 milijarde evra. Tokom prošle godine evropski proizvođači su uspešno povećali izvoz proizvoda kao što su svinjsko meso, povrće, vino i maslinovo ulje, dok je na primer izvoz mleka, pšenice i drugih žitarica opao.

Izeštaj iz ovog meseca se najviše fokusirao na trgovinu prehrambenim proizvodima Evropske unije sa Kanadom. EU je neto-izvoznik prehrambenih proizvoda u Kanadu sa suficitom od oko 1,25 milijardi evra u prošloj godini, a glavni izvozni proizvodi su alkohol, vino, likeri i pivo, poslastičarski proizvodi, peciva i keks. 

B. Džinić