banner-image
banner-image

Ruski Krstur: Izgladnele krave lutaju po ataru

Zbog višemesečnih problema koje im zadaju izgladnele krave sa farme „Kvark”, koja se nalazi na ulasku u selo, meštani Ruskog Krstura su se preko Saveta mesne zajednice obratili javnosti i nadležnim službama da im pomognu i reše situaciju i zbog građana, ali i zbog nesrećnih životinja za koje tvrde da su izgladnele i da umiru na farmi, a na fotografijama koje su dostavili se vide tela uginulih po krugu farme. 

„Krave sa te farme na kojoj je nakad bilo oko 1.000 grla, prave veliki problem građanima Ruskog Krstura jer ulaze u njive i prave ogromne štete. Pored toga, krave izlaze na međuregionalni put na kojem su se zbog toga već dogodile četiri saobraćajne nesreće težih razmera, ali na sreću niko nije izgubio život – navodi se u pismu koje je medijima prosledio predsednik Saveta MZ Ruski Krstur Vladimir Olejar.

Prema njegovim rečima, to ne bi bilo tako strašno, da o tim kravama neko brine i vodi računa.„Problem je u tome što te krave žive u nehumanim uslovima, nemaju šta da jedu, jedu sopstveni izmet, crkotine su svuda okolo po farmi, krave su bolesne i u želji za jelom, one probijaju ograde i ulaze u njive i ljudima prave štetu. Jedu kukuruz, žito, papriku, soju i pri tom izgaze i unište useve. Građani su ih videli čak i na obližnjem groblju gde su jele cveće kako bi preživele”, stoji u pismu ogorčenih meštana koji uz podršku Mesne zajednice pokušavaju da ukažu na katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze životinje na ovoj farmi.

Prema rečima Vladimira Olejara, građani Ruskog Krstura su pisali peticije, prijavljivali inspekciji, međutim problem traje već mesecima i niko još nije reagovao, a prema rečima meštana slučaj bi morala da reši Veterinarska inspekcija iz Sombora.

Farma goveda „Kvark” nekada je bila u sklopu poljoprivrednog kombinata „Prvi maj”, a Radulović je u opštini Kula, upravo na osnovu farme goveda u Ruskom Krsturu, ostvario pravo prečeg zakupa državnog zemljišta. Meštani, koji su i snimili fotografije uginulih životinja, kažu da im nije jasno kako je mogao da dozvoli da mu toliko krava ugine i da pri tome ništa ne preduzme.

Inspekcije dolazile

Vlasnik farme „Kvark” u Ruskom Krsturu, Aleksandar Radulović iz Crvenke tvrdi da navodi ljudi iz Mesne zajednice nisu tačni, jer nekih problema ima, ali kako kaže, nisu takvog obima kako je predstavljeno.- Samo u poslednja dva meseca smo imali nekoliko poseta raznih inspekcija i slobodno pitajte njih šta su zatekli. Istina je da postoji problem sa izlaskom krava u atar, ali evo za nekoliko godina stigla nam je samo jedna tužba za naknadu štete – kaže Radulović.

Prema njegovim rečima, nije istina da su krave izgladnele i da masovno umiru po farmi jer se redovno hrane.- Za dva meseca smo imali četiri uginuća što na 700-800 krava nije uopšte neuobičajeno i nije mi jasno otkud takvi dramatični navodi o masovnom umiranju. Ko god hoće može da dođe da se uveri kakva je situacija na farmi, a po svemu sudeći u pitanju je pritisak iz kulske opštine odakle pokušavaju da mi stvore probleme u poslovanju – tvrdi Radulović.

N. Perković, Dnevnik