banner-image

Farm inkubator u Selenči – rasadnik dobrih organskih proizvođača i zdravih hektara

Delegacija Ambasade Kraljevine Norveške koju je predvodio ambasador Arne Sanes Bjorstad posetila je danas, 2. marta 2017. godine, Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS). Obilazeći Farm inkubator organske proizvodnje, čije je osnivanje i funkcionisanje pomogla Ambasada Norveške, on je istakao značaj ovakvih projekata jer umnogome doprinose razvoju lokalne zajednice, pružaju mogućnost zapošljavanja i ostvarivanja prihoda kroz proizvode veće vrednosti i kvaliteta, kakvi su organski.

Bjorstad se zahvalio Centru za organsku proizvodnju u Selenči na uspešnoj realizaciji projekta Farm inkubator u kojem su brojni proizvođači stekli kvalitetna teorijska i praktična znanja i pozdravio namere COPS-a da kroz rad inkubatora i dalje daje podršku inovativnim metodama za razvoj organske proizvodnje. U razgovoru sa mentorima koji vode obuku proizvođača tokom celog ciklusa proizvodnje u organskom inkubatoru norveška delegacija izrazila je spremnost za dalju saradnju na polju razvoja ovog sektora poljoprivrede i preduzetništva.

Zahvalivši se na podršci Ambasade Norveške direktor COPS-a Jozef Gašparovski naglasio je da je su kroz niz aktivnosti u potpunosti ostvareni ciljevi projekta Farm inkubator, a to su prenos stručnih znanja, zapošljavanje i samozapošljavanje, povećanje površina na kojima se odvija organska proizvodnja i razvoj novih alata. 

Predstavljajući rad i rezultate Farm inkubarora Nikolina Pupavac, saradnica COPS-a, kazala je da je reč o pravom preduzetničkom inkubatoru, jedinstvenom po tome što je smešten na njivi, na oko deset hektara zemljišta u potpunosti opremljenog za organsku poljoprivredu. U sklopu inkubatora su osam parcela i dva plastenika, zemljište je sertifikovano, uspostavljen je sistem za navodnjavanje “kap po kap”, a pored toga što proizvođači, odnosno stanari inkubatora u svakom trenutku mogu da računaju na stručnu pomoć eksperata, dobijaju i sertifikovano seme i sadni material, ekološka đubriva, preparate, alat, kao i mogućnost plasmana dela onog što proizvedu.

-Zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške obezbeđeni su svi uslovi za razvoj organske proizvodnje potencijalnim proizvođačima kroz obezbeđivanje zemljišta u organskom statusu, organskog semena i rasada, opreme i mentorstva eksperata koji prate njihov rad. Nakon napuštanja Farm inkubatora, članovi dobijaju pomoć u otpočinjanju samostalne delatnosti – kazala je Nikolina Pupavac.

(Agrosmart)