banner-image

Kreće Antares, Novi Sad dobija evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu

Vlada Vojvodine usvojila je Informaciju o finansiranju i upravljanju izgradnjom zgrade Instituta BioSens i nabavci naučnoistraživačke opreme u okviru projekta „Antares“. Novi Sad dobiće u naredne tri godine evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u poljoprivredi, što je cilj ovog, najboljeg i najvećeg evropskog projekta, koji je osvojio prvo mesto među 200 konkurenata, odnosno naučno-istraživačkih institucija poput univerziteta iz Oksforda i Kembridža, instituta Maks Plank…

Kako se navodi na sajtu Pokrajinske vlade, usvojen je tekst sporazuma koji će radi realizacije ovog projekta zaključiti Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u ime investitora, Autonomne pokrajine Vojvodine, sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao finansijerom, Institutom BioSens kao korisnikom zgrade i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije kao koordinatorom Projekta.

Institut BioSens, čiji je osnivač AP Vojvodina, jeste Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije biosistema iz Novog Sada, koji je osvojio prvo mesto u Evropi u okviru najprestižnijeg poziva Evropske komisije Horizont 2020 – Timing.

Ovaj poziv Evropske komisije bio je namenjen stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija.

Sa budžetom od čak 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje koje je već obezbeđeno, cilj „Antaresa“ je da razvije Institut BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Kroz sinergijski razvoj dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivrede, „Antares“ će se fokusirati na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, na transfer inovacija iz istraživanja u privredu i na ubrzan ekonomski razvoj zemlje.

Realizacijom ovog projekta će se, uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržati najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva.

Doneto je i rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve usmeri 600 hiljada dinara Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, za finansiranje projektne dokumentacije za potrebe dogradnje prostora za smeštaj magnetne rezonance.

(Agrosmart)